28/11/13

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου αναφορικά με δηλώσεις Έρογλου και Ερτούγ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα παρασυρθούν στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι θέλει και επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με προοπτική επιτυχούς κατάληξης.



Είναι γι’ αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμμένει στην επίτευξη συμφωνίας σε μια κοινή διακήρυξη η οποία θα καταγράφει τις βασικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού - βάσει των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ χωρίς να παραγνωρίζεται η ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ – καθώς και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, γεγονός που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε μια σειρά προτάσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες εμπλοκής σε ένα νέο διάλογο για οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει με συνέπεια τις άοκνες προσπάθειές του, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την αναχρονιστική διαίρεση και τις οδυνηρές συνέπειες, τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους, που είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής.

_______________