10/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην συνεστίαση του Συνδέσμου Γιαλουσιτών


Είναι με συγκίνηση που απευθύνομαι σε σας από το βήμα της ετήσιας συνεστίασής σας. Και η συγκίνηση, πιστεύω, διακατέχει όλους μας. Από τη μια είναι, βέβαια, η χαρά της επανασύνδεσης πολλών από εσάς μετά από μια μακρά χρονική περίοδο, η γνωριμία με τη νέα γενιά των Γιαλουσιτών και όσα άλλα εξυπηρετεί σε ανθρώπινο επίπεδο η ίδρυση και η λειτουργία του Συνδέσμου σας. Από την άλλη, όμως, είναι οι μνήμες που ξυπνούν μέσα μας από τη Γιαλούσα, το ιστορικό κεφαλοχώρι της χερσονήσου των Αγίων, της Καρπασίας μας.




Αυτές οι μνήμες από τα κατεχόμενα εδάφη είναι που χαράζουν την ψυχή κάθε πρόσφυγα. Στην περίπτωσή σας, είναι οι μνήμες από μια πανέμορφη κοινότητα με περήφανους ανθρώπους που ρίχνονταν στον καθημερινό κάματο, με πρώτη έγνοια την προκοπή των παιδιών τους. Με αναπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία, με τη μόνη τότε στην Κύπρο πρωτογενή βιομηχανία καπνού, με αλιευτικό καταφύγιο, καλά εκπαιδευτήρια και οδική σύνδεση προς τα άλλα χωριά της περιοχής,  η Γιαλούσα, ήταν για τις δυόμισι χιλιάδες των κατοίκων της ένας αγαπημένος καθ’ όλα τόπος.

Πέρα από τις μνήμες για το σπίτι του καθενός από εσάς, τις γειτονιές και τα σχολεία με τις φωνές των παιδιών, είναι και οι μνήμες από τη βυζαντινή εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του πολιούχου Αγίου της κοινότητας που κοσμεί και το έμβλημα του Συνδέσμου σας. Είναι ακόμα οι μνήμες από την άλλη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το εξωκλήσι της Παναγίας, το οποίο είναι κτισμένο σε περιοχή με αρχαία κατάλοιπα και τάφους.

Η Γιαλούσα είναι πράγματι πλούσια σε αρχαιολογικά κατάλοιπα. Εξάλλου, σε παραθαλάσσια τοποθεσία, στα βόρεια της ενορίας της Αγίας Τριάδας της Γιαλούσας, είναι που τοποθετείται η αρχαία κυπριακή πόλη Αχαιών Ακτή. Εκεί, κατά την παράδοση, αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αχαιοί μετανάστες που αποίκησαν την Κύπρο μετά τον Τρωικό πόλεμο. Όλα τα μνημεία και οι αρχαιότητες, δείχνουν πως στη Γιαλούσα κτυπούσε δυνατά ο παλμός της ιστορίας του νησιού μας.

Η Γιαλούσα έδωσε το παρών της σε όλους τους αγώνες του Κυπριακού λαού και ανέδειξε άνδρες που δεν δίστασαν να θυσιαστούν για την πατρίδα τους. Ανέδειξε επίσης επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ανώτατα στελέχη της κρατικής μηχανής, επιχειρηματίες, ανθρώπους γενικά που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής του τόπου. 

Το τίμημα όμως της Γιαλούσας από την τουρκική εισβολή ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Η περίπτωση των αγνοουμένων της, εκ των οποίων εννέα βρέθηκαν μαζί με δυο άλλους σε ομαδικό τάφο αφού δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, συγκλονίζει όλους μας. Άλλοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα των αγνοουμένων ενώ αρκετοί Γιαλουσίτες έπεσαν μαχόμενοι. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι  εγκλωβίστηκαν κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής και πέραν των 120 αιχμαλωτίστηκαν.  Όσοι επέλεξαν στη συνέχεια να μείνουν στο χωριό τους, εκδιώχθηκαν και αυτοί. Και από το 1977 η Γιαλούσα ερημώθηκε πλήρως από τους κατοίκους της.

Αναφέρθηκα επιγραμματικά στην ελληνικότητα της Γιαλούσας, την πρόοδο των κατοίκων της και στο τίμημά της από την τουρκική εισβολή. Στόχος μας είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων μας εδαφών, η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και η επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας σε όλη την Κύπρο. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από αυτό το στόχο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τις αρχές και τα πιστεύω μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε μπορούμε να παραγράψουμε την ιστορία μας. Θα αγωνιστούμε μέχρι την επικράτηση των δικαίων του λαού μας. Αυτό είναι το χρέος, αυτή είναι η αποστολή μας.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την παρουσία όλων σας και συγχαίρω ιδιαίτερα το Σύνδεσμό σας για τις προσπάθειες που καταβάλλει να παραμείνει άσβεστη η φλόγα της επιστροφής και της δικαίωσης.

------------------------