28/11/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης






Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Σε ερώτηση αναφορικά με ποιο βαθμό η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Υπουργός είπε ότι αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία και αναμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν οικονομικές περισυλλογές, το Υπουργείο προχώρησε έγκαιρα στον ανασχεδιασμό του τρόπου ανάπτυξής του. Δηλαδή στην όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών πόρων που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού κατά τέτοιο τρόπο που να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του Υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, βάσει και των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, το Υπουργείο έχει καταφέρει με πολύ λιγότερο προσωπικό, με περίπου 465 κενές θέσεις στην Αστυνομία και 110 στην Πυροσβεστική, να καταγράψει σημαντικό έργο με 30% λιγότερες οικονομικές δαπάνες.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσον είναι εφικτή η πάταξη της διαφθοράς και η μείωση της έκτασης του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έχει διαγνωστεί πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία και ότι υπάρχουν μέλη που έχουν αθετήσει τον όρκο τον οποίο έχουν δώσει. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη είχε αρχίσει μια πολύπλευρη προσπάθεια προς αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς στην Αστυνομία στέλνοντας το μήνυμα ότι «ουδεμία ανοχή δεν επιδεικνύεται» σε αυτά τα θέματα. Κάποιες εκ των περιπτώσεων που αφορούν διαφθορά ή υπέρβαση του καθήκοντος διερευνήθηκαν, άλλες βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ άλλες ακόμη διερευνούνται. Μέλη που δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους, τόνισε ο κ. Υπουργός, που σχετίζονται με τη διερεύνηση καταστολής του εγκλήματος, μετακινούνται από τις θέσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων πιο αποτελεσματικών μελών της Αστυνομίας. «Δεν μπορώ να πω συνεπώς ότι δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα, ή υπόκοσμος, όπως το αποκαλούν άλλοι», ανέφερε ο κ. Νικολάου, «υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι οργανωμένοι και ομαδοποιημένοι με κοινούς στόχους δράσης και αναπτύσσουν εγκληματικές δραστηριότητες. Και κάποιοι από αυτούς προσεγγίζουν και μέλη της αστυνομίας».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι από πλευράς Υπουργείου λαμβάνονται μέτρα και αποφασιστικές ενέργειες στη βάση της πολιτικής της Κυβέρνησης για επίδειξη ουδεμίας ανοχής σε οποιονδήποτε δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του και συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί το οργανωμένο έγκλημα.

Επί του ίδιου θέματος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό τζόγο, τα καζίνο και τα ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, τομείς στους οποίους το οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσει δραστηριότητα στην Κύπρο. «Δώσαμε έμφαση στην προσπάθεια περιορισμού του τρόπου ανάπτυξης του οργανωμένου εγκλήματος, των οικονομικών δυνατοτήτων που δημιουργεί και της επιρροής την οποία αναπτύσσει», είπε ο κ. Υπουργός. Και συνέχισε:  «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι έπρεπε να δούμε το οργανωμένο έγκλημα κατάμουτρα και να βγούμε μπροστά, και βγήκαμε μπροστά».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχουν καταγραφεί σημαντικά αποτελέσματα αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Στέλλουμε ξεκάθαρο μήνυμα», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, «ότι η αποστολή μας είναι να τους αντιμετωπίσουμε και θα τους αντιμετωπίσουμε. Και αυτό θα γίνεται συνεχώς.» Για το ίδιο πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Υπουργός ανέφερε πρόσφατα παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων της Αστυνομίας τόσο στην Πάφο όπου έγιναν 13 έρευνες σε υποστατικά, κατασχέθηκαν 68 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ συνελήφθηκαν τέσσερα άτομα και οδηγούνται σε προσωποκράτηση. «Την ίδια ώρα έγιναν άλλες τέσσερις επιχειρήσεις, κατασχέθηκαν οκτώ ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγινε μια σύλληψη ενώ παρόμοια περίπτωση υπήρχε και στη Λάρνακα με πολίτη που φαίνεται να ήταν επίσης εμπλεκόμενος σε κύκλωμα και όπου κατασχέθηκαν 130 ηλεκτρονικοί υπολογιστές», υπογράμμισε.

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι πολυδιάστατο», τόνισε ο κ. Νικολάου. «Είναι ένα πολύμορφο φαινόμενο και καμία Αστυνομία δεν βρήκε τη συνταγή για να το εξολοθρεύσει. Και ούτε πρόκειται να βρούμε εμείς, ούτε έχουμε το μαγικό ραβδί που θα το εξολοθρεύσει. Όμως η προσπάθειά μας είναι να το περιορίσουμε έτσι ώστε να σταματήσει να έχει την επιρροή που έχει σήμερα, να προκαλεί αυτό το φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες. Να είστε βέβαιοι ότι στο μέλλον θα έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της τύχης των διαφόρων ποινικών υποθέσεων και της ισονομίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι τόσο κατά τις επισκέψεις του στις Αστυνομικές Διευθύνσεις όσο και στο Αρχηγείο σε συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομίας δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θέλει τους πολίτες να είναι ίσοι έναντι του νόμου, τα μέλη της Αστυνομίας να είναι επίσης ίσοι έναντι του νόμου καθώς και το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που γίνονταν στο παρελθόν για οποιουσδήποτε λόγους. «Πολύ δε περισσότερο», τόνισε ο κ. Υπουργός, «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία περίπτωση συγκάλυψης με οποιοδήποτε τρόπο, είτε αν μια υπόθεση χάθηκε στον δρόμο, είτε στα συρτάρια, είτε αν κάποιοι φρόντισαν να την κουκουλώσουν. Εκεί όπου υπήρχαν υποψίες για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διερεύνηση υποθέσεων από κάποια μέλη της Αστυνομίας, εκεί ήταν άμεση και η παρέμβαση από εμένα προσωπικά». «Ο στόχος είναι να διερευνώνται πλήρως οι υποθέσεις, να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ο κάθε υπεύθυνος να τιμωρείται για τις πράξεις του. Προχωρούμε σε αλλαγές.  Αλλαγές που είναι αναγκαίες για να ενδυναμωθούν κάποια τμήματα της Αστυνομίας», τόνισε.  Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Κάποια φαινόμενα που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να συνεχιστούν αν θέλουμε να κτίσουμε μια νέα Αστυνομία. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη, το μήνυμα που στέλνουμε από αυτή τη διάσκεψη είναι: Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου».