28/11/13

Έναρξη σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Στιγμές», στην Κολωνία



Πραγματοποιήθηκε στις 8  Νοεμβρίου, στη Βελγική Εστία στο Γενικό Προξενείο του Βελγίου, στο κέντρο της Κολωνίας, για 6η συνεχή χρονιά, η έναρξη της σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Στιγμές».



Τα εγκαίνια παρακολούθησαν 120 περίπου άτομα κυρίως Γερμανοί  μεταξύ των οποίων, ο  Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φραγκφούρτη κ. Gunther Träger και ο Γενικός Πρόξενος του Βελγίου στην Κολωνία κ. Nicolaas Buyck, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς και συνεχάρησαν την Κυπριακή Πρεσβεία και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι όπως τόνισαν, παρόλο που είναι γνωστό ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια τόσο δύσκολη οικονομική κρίση, εντούτοις εξακολουθεί να προωθεί τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες της.

Ο πιανίστας Μαρίος Τακούσιης και ο μπασίστας Γαβριήλ Καραπατάκης μετέφεραν το ακροατήριο σε ένα μουσικό κόσμο της τζαζ με γνωστές και άγνωστες μελωδίες. Πηγή έμπνευσης για τις αυθεντικές ιδέες και συνθέσεις των δύο μουσικών είναι η μεσογειακή κουλτούρα και παράδοση.

Στον εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο της Βελγικής Εστίας παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή με τίτλο «9.251Km2».  Η έκθεση, κατόπιν παράκλησης της Βελγικής Εστίας, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2014.

Η σειρά εκδηλώσεων συνεχίστηκε στις 15 Νοεμβρίου στην Βελγική Εστία με ένα μουσικό Δίπτυχο.  Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Κυπριακοί συλλογισμοί», ο διεθνούς εμβέλειας έλληνας πιανίστας Κωνσταντίνος Αθανασάκος ερμήνευσε έργα των κυπρίων συνθετών Νικόλα Οικονόμου, Γιώργου Κάρβελλου, Αλέξη Λεωνίδου, Φαίδρου Καβαλλάρη καθώς επίσης δύο δικές του συνθέσεις αφιερωμένες στον Νικόλα Οικονόμου.  Στο δεύτερο μέρος  ο Κωνσταντίνος Αθανασάκος στο πιάνο και η νεαρή μουσικός Ειρήνη Δημητριάδου στο τσέλο εκτέλεσαν το πρόσφατο έργο του Κύπριου συνθέτη Σάββα Σάββα, «Ψίθυροι του Νότου».

Οι «Κυπριακές Στιγμές» έκλεισαν για φέτος τις πύλες τους στις 27 Νοεμβρίου,  στο Θέατρο Arkadaz της Κολωνίας, με το «I-Entity», μια τριλογία του ιταλού χορογράφου και χορευτή Ρικάρντο Μενεγκίνι. Τη μουσική έγραψε ο κύπριος συνθέτης Δημήτρης Ζαβρός και η δραματουργία είναι εν μέρει του βραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη Γιώργου Ροδοσθένους.
_____________

28 Νοεμβρίου, 2013