7/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου



Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
κατά την τελετή απονομής των πράσινων μπερέ στους νέους καταδρομείς της 2013Β’ ΕΣΣΟ
(Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013, 10:00 π.μ. Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι)


Κυρίες και κύριοι,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί νέοι Καταδρομείς,

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», για να απονείμουμε τα τιμημένα πράσινα μπερέ, στους νέους καταδρομείς της 2013Β’ ΕΣΣΟ. Η τελετή αυτή, αποτελεί επιστέγασμα της σκληρής εκπαίδευσης και της σοβαρής προσπάθειας που καταβλήθηκε για διάστημα τριών μηνών.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών, στον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι χωρίς να φείδονται χρόνου και μόχθου, πέτυχαν την άρτια εκπαίδευση των νέων καταδρομέων μας.

Νεαροί πρασινοσκούφηδες,

Οι οικογένειες σας, οι φίλοι σας και ολόκληρη η Κυπριακή πολιτεία, δικαιολογημένα νιώθουν υπερηφάνεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της κοπιαστικής σας εκπαίδευσης. Γι’ αυτή σας την προσπάθεια, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας και σας συγχαίρουμε. Σας καμαρώνουμε όχι μόνο γιατί γυρίσατε την πλάτη στη φυγοστρατία και την απαξιώσατε, αλλά περισσότερο, γιατί επιλέξατε τον δύσβατο δρόμο του χρέους και του καθήκοντος. Μπορέσατε να ξεπεράσετε σε πολλές των περιπτώσεων, τις σωματικές σας δυνάμεις. Προτιμήσατε το ευγενές και το ωραίο, παρά το εύκολο και το εφήμερο.

Με την επίσημη ένταξή σας στο επίλεκτο σώμα των Καταδρομών, ανοίγετε μια νέα σελίδα στη ζωή σας. Μέλημα σας, πρέπει να είναι η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η συνέχιση της ένδοξης ιστορίας των πράσινων μπερέ. Γίνετε τα λιοντάρια και οι αετοί του στρατεύματός μας και αναδείξετε το σπάνιο κατασκευαστικό «υλικό» της ελληνικής ψυχής. Ακουμπήστε ευλαβικά στα λόγια του Αριστοτέλη, ότι δηλαδή «το θάρρος, είναι η πρώτη από τις ανθρώπινες αρετές, επειδή η ύπαρξή της, εγγυάται τις άλλες», Εκπαιδευτείτε και υπηρετείστε τολμηρά. Νικήστε στο στίβο της θητείας και της ζωής σας μετέπειτα. Σ’ αυτή σας την προσπάθεια, θα μας βρείτε όλους αρωγούς και συμπαραστάτες.

Κυρίες και κύριοι,

αναμφισβήτητα, η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα στην πατρίδα και στο λαό μας. Η ανεργία, η ανέχεια και η απογοήτευση, επηρέασε δυσμενώς όχι μόνο τους οικονομικούς δείκτες αλλά και τις ίδιες τις ηθικές αξίες μέσα στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται καθημερινά. Παρά τις όποιες δυσκολίες, τονίζουμε ότι δε θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε και θα αφήσουμε την Εθνική Φρουρά ανοχύρωτη. Η περίοδος αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει αποφασιστικά, βρίσκει τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, να ακολουθούν τα πρότυπα και τις δομές των υπολοίπων σύγχρονων ευρωπαϊκών στρατών. Ειδικότερα για τις Ειδικές Δυνάμεις, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και προχωρούμε τάχιστα στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών μας για δημιουργία κατάλληλης διακλαδικής δομής, οργάνωσης και προμήθειας εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών, οργανώνουμε τον τομέα ασφάλειας και άμυνας, ώστε αυτός να καθίσταται και αποδοτικός και αποτελεσματικός. Γιατί πιστεύουμε στις Ειδικές Δυνάμεις, πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε τους Καταδρομείς μας.

Αγαπητοί γονείς,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί μαζί με τους νέους καταδρομείς μας, καταβάλατε και σεις με τη σειρά σας μεγάλες προσπάθειες. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δύσκολης εκπαίδευσής τους, οφείλεται και σε σας. Στηρίξατε και εμψυχώσατε τα παιδιά σας, αλλά προπαντός, τα μεγαλώσατε με αξίες και αρετές έτσι που να θεωρούν αυτονόητο χρέος τους, την υπηρέτηση της πατρίδας.

Νεαροί Καταδρομείς,

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς. Τιμήστε το ένδοξο μπερέ που φοράτε. Η πολιτεία, είναι βέβαιη ότι θα εκπληρώσετε επιτυχώς την αποστολή σας και θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας.   

Σας ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και δύναμη για μια παραγωγική θητεία.