20/11/13

Μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρουμπά για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού






Με την ευκαιρία της 20ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλα τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Κύπρο
. Καλώ, ταυτόχρονα, όλες και όλους, ενήλικες και παιδιά, σε μια κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ιδιαίτερα, των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας.


Στις 20 Νοεμβρίου τιμούμε την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύμβαση εισάγει μια νέα αντίληψη για το παιδί, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Από τη στιγμή της γέννησής τους είναι ξεχωριστές ανθρώπινες υπάρξεις με αναπτυσσόμενες ικανότητες. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Την ίδια στιγμή έχουν μια ιδιαίτερη ανάγκη φροντίδας και προστασίας.

Για τούτο, η Σύμβαση υποχρεώνει το κάθε κράτος να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει με ασφάλεια και υγεία και να έχει τις ευκαιρίες να καλλιεργήσει τις κλίσεις και τα ταλέντα του.  Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον χωρίς βία και χωρίς κακοποίηση. Ένα περιβάλλον, το οποίο να το ενδυναμώνει ώστε να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά του και, ταυτόχρονα, να αναγνωρίζει και να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων.

Επέλεξα τη σημαντική αυτή μέρα για να μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει, δυστυχώς, μεγάλο αριθμό παιδιών: τη βία που στρέφεται από παιδιά σε παιδιά. Μια τέτοια μορφή βίας είναι και ο εκφοβισμός/bullying.

O εκφοβισμός, ως μια επαναλαμβανόμενη και στοχευμένη συμπεριφορά εναντίον ενός παιδιού που προσλαμβάνεται ως πιο αδύναμο ή διαφορετικό, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του. Ενώ αποτελεί  μέρος της καθημερινότητας αρκετών παιδιών, παραμένει, συνήθως, απαρατήρητο από τους ενήλικες. Κι όμως, ο εκφοβισμός είναι δυνατόν να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των  παιδιών.

Με το σύνθημα “Πάρε θέση, δώσε το χέρι” για τη φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, απευθύνω πρόσκληση/πρόκληση σε όλες και όλους να πάρουν θέση υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απλώνοντας το χέρι σε αυτούς και αυτές που το χρειάζονται. Εκεί όπου υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων κανένας και καμιά δεν μπορεί να παραμείνουν  αμέτοχοι.

------------------------