1/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα Μέλη της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οι οποίοι του επέδωσαν τις Ετήσιες Εκθέσεις της Αρχής για το 2011 και το 2012.


Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Σπυριδάκις δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι το 2011 υποβλήθηκαν στην Αρχή 132 παράπονα εκ των οποίων για τα 51 διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές, ενώ το 2012 υποβλήθηκαν 145 εκ των οποίων για τα 58 διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων λειτουργίας της, η Αρχή υπέβαλε σειρά εισηγήσεων για τροποποιήσεις στη νομοθεσία της, οι οποίες σκοπό είχαν να καταστήσουν το έργο της πιο αποτελεσματικό. Κάποιες από αυτές έγιναν δεκτές και επήλθαν οι σχετικές τροποποιήσεις στον Νόμο 9(1)/2006. Προς τον ίδιο σκοπό, και ενόψει κάποιων νέων προβλημάτων σε σχέση είτε με ορισμένα σημεία της νομοθεσίας είτε με τη λειτουργία της, η Αρχή προτείνει προς συζήτηση και νέες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

Α) Με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, να παρέχεται στην Αρχή η αρμοδιότητα να διερευνά και παράπονα στα οποία, εκτός από μέλη της Αστυνομίας, εμπλέκονται και άτομα εναντίον των οποίων δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνά υποθέσεις, νοουμένου ότι τα άτομα αυτά έχουν διαπράξει αδικήματα που έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση που διερευνά η Αρχή ή έχουν συνέργεια με τα εμπλεκόμενα μέλη της Αστυνομίας.

Β) Μακροπρόθεσμα να διοριστούν μόνιμοι ανακριτές, οι οποίοι θα διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα και εκπαίδευση. Περαιτέρω, να ενισχυθεί η όλη υλικοτεχνική υποδομή ούτως ώστε να μπορεί η Αρχή να διεξάγει ανακριτικές ενέργειες χωρίς να εξαρτάται αναγκαστικά από τμήματα της Αστυνομίας.

Κατά το 2012, υποβλήθηκαν στην Αρχή 145 παράπονα, τα οποία σε σύγκριση με τα 132 παράπονα που υποβλήθηκαν το 2011, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 9,85%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο θεσμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έχει εδραιωθεί και το κοινό την εμπιστεύεται και προσφεύγει σε αυτήν για την υποβολή παραπόνων εναντίον κατ’ ισχυρισμών παράνομων συμπεριφορών από μέλη της Αστυνομίας.

Το 2011 η Αρχή δέχτηκε 132 παράπονα. Από τα 51 παράπονα για τα οποία διορίστηκαν ανακριτές:
(α) για 35 παράπονα δεν προέκυψαν οποιαδήποτε πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα,
(β) για τρία παράπονα προέκυψαν ποινικά αδικήματα αλλά μόνο για το ένα καταχωρήθηκε ποινική δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,
(γ) για έξι προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα αλλά τα πέντε προωθήθηκαν για πειθαρχική δίωξη γιατί στο ένα ο εμπλεκόμενος αξιωματικός είχε αφυπηρετήσει,
(δ) για δύο παράπονα η διερεύνηση αναστάληκε λόγω της παράλειψης των παραπονούμενων να δώσουν κατάθεση,
(ε) Ένα παράπονο αποσύρθηκε από τους παραπονούμενους,
(στ) Τέσσερα παράπονα είναι υπό διερεύνηση.

Το 2012 υποβλήθηκαν στην Αρχή 145 συνολικά παράπονα. Από τα 58 παράπονα για τα οποία διορίστηκαν ανακριτές:
(α) για 35 παράπονα δεν προέκυψαν οποιαδήποτε πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα,
(β) για πέντε παράπονα προέκυψαν ποινικά αδικήματα αλλά για τα τρία από αυτά καταχωρήθηκε ποινική δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,
(γ) για έξι προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα, αλλά τα τέσσερα προωθήθηκαν για πειθαρχική δίωξη. Για τα άλλα δύο δεν έγινε εισήγηση για πειθαρχική δίωξη, λόγω της φύσης των υποθέσεων, αλλά έγιναν οι δέουσες συστάσεις στον Αρχηγό Αστυνομίας,
(δ) για τρία παράπονα η διερεύνηση αναστάληκε λόγω της παράλειψης των παραπονούμενων να δώσουν κατάθεση,
(ε) Τρία παράπονα αποσύρθηκαν από τους παραπονούμενους,
(στ) Έξι παράπονα είναι υπό διερεύνηση.

Η δηµιουργία και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής, επικροτήθηκε από πολλούς ανεξάρτητους οργανισµούς οι οποίοι σε αποφάσεις τους αναφέρουν ότι η Αρχή ερευνά τις υποθέσεις που επιλαµβάνεται µε αντικειµενικότητα και ανεξαρτησία. Συγκεκριµένα αναφέροµαι στη Επιτροπή του Συµβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων.

Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης και συνέχισης του θεσµού της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αλλά και της απρόσκοπτης λειτουργίας της.

Ευελπιστούμε στη στήριξη της πολιτείας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υλοποίηση και εφαρμογή των εισηγήσεων που κατά καιρούς υποβάλλει η Αρχή, που σκοπό έχουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ώστε να µη δυσχεραίνεται το έργο και η εύρυθμη λειτουργία της».

Αναφερόμενος στις ποινικές υποθέσεις που διερεύνησε η Αρχή, ο κ. Σπυριδάκης είπε: «Για το 2011 υπήρξαν οι εξής υποθέσεις:

(5) Α.Ι.Π.111/11 Ισχυρισμός πολίτη για κακοποίηση του κατά τη σύλληψη του μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα Αναγέννησης Δερύνειας- Ομόνοιας της 16/10/11
Ø Κατηγορούμενος: Μέλος της ΑΔΕ Αμμοχώστου
Ø Αδίκημα:
(5) πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, άρθρο 243 του Κεφ.154

Για το 2012 υπήρξαν οι εξής υποθέσεις:
(5) Α.Ι.Π.14/12 Ισχυρισμός πολίτη για κακοποίηση του κατά την κράτηση του στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας μετά που συνελήφθη για κατανάλωση αλκοόλ.
Ø Κατηγορούμενος: Μέλος της ΑΔΕ Λάρνακας
Ø Αδίκημα: (1) πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, άρθρο 243 του Κεφ.154

2) Α.Ι.Π.82/12 Ισχυρισμός πολίτη για ευνοιοκρατική μεταχείριση και ψευδή καταγγελία κατά τη διερεύνηση τροχαίου δυστυχήματος
Ø Κατηγορούμενος: Μέλος ΑΔΕ Λευκωσίας
Ø Αδικήματα:
(1) παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, άρθρο 134 του Κεφ.154
(2) παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, άρθρο 122(β) του Κεφ. 154

3) Α.Ι.Π.110/12 Ισχυρισμός 2 Ρουμάνων για ρατσιστική συμπεριφορά και κακοποίηση της κατά τη διάρκεια ελέγχου των Αστυνομικών στο διαμέρισμα της μετά από καταγγελία για οχλαγωγία
Ø Κατηγορούμενοι: 2 Μέλη της ΑΔΕ Πάφου
Ø Αδικήματα:
(1) Παράνομη είσοδος σε κατοικία, άρθρο 280, Κεφ.154
(2) Δημόσια εξύβριση, άρθρο 99, Κεφ.154
(3) Κοινή επίθεση, άρθρο 242, Κεφ.154
(4) Απειλή προκαλούσα τρόμο και ανησυχία, άρθρο 91 (β), Κεφ.154
(5) Κατάχρηση εξουσίας, άρθρο 105, Κεφ.15».