7/11/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. John M. Koenig. Τον Αμερικανό Πρέσβη συνόδευαν η Διευθύντρια Γραφείου για Θέματα Νοτίου Ευρώπης κα Vivian Walker και η Υπεύθυνη για Θέματα Κύπρου κα Amy Dove στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία κα Kristen Pisani.



Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν μέχρι σήμερα οι απευθείας συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς, καθώς και στη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξή τους. Προϋπόθεση για την επανέναρξη, τόνισε, αποτελεί η ύπαρξη μιας ξεκάθαρης διαπραγματευτικής βάσης που να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 – 1979 και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί.

Ο κ. Koenig δήλωσε ότι αυτή η περίοδος αποτελεί ίσως ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δεδομένων και των εξελίξεων που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ, τόνισε, στηρίζουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση στην Κύπρο και την αντιμετώπισή της. Αναφορές έγιναν, τέλος, στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.