25/11/13

Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου ανακοινώνει σύντομα την ίδρυση και λειτουργία του.





Η επίσημη εξαγγελία της ίδρυσης του θα γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα «Το Δημογραφικό και Μεταναστευτικό Πρόβλημα στην Κύπρο» στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικο

ς.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
19.15: Εισαγωγική ομιλία υπό τον πρώην Ευρωβουλευτή κ. Γιαννάκη Μάτση, Πρόεδρο του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημογραφικής & Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου.
19.20   Χαιρετισμός από τον Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο.
19.25   ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Θέμα 1ον: Οι δημογραφικές τάσεις στην Κύπρο κατά την τελευταία εικοσαετία. Εισηγήτρια: κ. Άννυ Σιακκαλή - Διευθύντρια Αρχείου Πληθυσμού & Μετανάστευσης Θέμα 2ον: Λαθρομετανάστευση, αιτητές ασύλου, πολιτικοί πρόσφυγες Εισηγητής: κ. Γλυκέριος Λεοντίου-Διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου Θέμα 3ον: Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από τη μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Χριστοφίδης - Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
20.15 - 20.30 Συζήτηση:  Συντονιστής:  κ. Ανδρέας Μορφίτης - Αντιπρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημογραφικής & Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου
 Πορίσματα
20.30 - 20.45: Δρ Βενετία Αργυροπούλου - Επιστημονική Συνεργάτιδα και μέλος του Ινστιτούτου Δημογραφικής & Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους κ.κ. Γιαννάκη Μάτση Πρόεδρο, Αντρέα Μορφίτη Αντιπρόεδρο, Καίτη Σορόκου Γραμματέα, Αιμίλιο Λάμπρου Ταμία και Xρίστο Ιακώβου, Σάββα XατζηΧριστοφή, Μιχαλάκη Χρίστου, Γιώργο Καμηλάρη, Πανίκο Αρσαλίδη ,Ανδρέα ΧατζηΝικολάου και Τάκη Γεωργίου μέλη ,  ανακοίνωσαν τους σκοπούς του Ινστιτούτου που είναι καταγραμμένοι στο Καταστατικό και έχουν ως εξής:

1. Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών σχετικά με τις δημογραφικές και μεταναστευτικές τάσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη και άλλες χώρες, η διενέργεια επιστημoνικών  συναντήσεων καθώς και η διοργάνωση δημοσίων συζητήσεων, συνεδρίων, ημερίδων και η προώθηση συνεργασιών, διαβουλεύσεων, Forums ανταλλαγής απόψεων και άλλων δράσεων πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημογραφία και τη μετανάστευση.

2. Η  παρακολούθηση και η αποτύπωση των δημογραφικών εξελίξεων και μεταναστευτικών ροών προς την  Κύπρο, ειδικά σ’ ότι αφορά τους όρους και συνθήκες εργοδότησης , την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών καθώς και των επιδράσεων στην κοινωνική συνοχή και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Κύπρου.

3. Η παρακολούθηση, καταγραφή και καταγγελία του εποικισμού της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία που έχει αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας μας και που στοχεύει σε πρώτο στάδιο στη διχοτόμηση και αργότερα στην πλήρη κατάληψη της Κύπρου.

4. Η μελέτη μέτρων για περιορισμό της μετανάστευσης των νέων μας που αποτελούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και ειδικά η αποφυγή της μετανάστευσης των επιστημόνων μας στους οποίους  βασίζεται η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Εθνικής οικονομίας.

5. Η διαβούλευση και συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τις υπαγόμενες σε αυτά υπηρεσίες, καθώς και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτως ώστε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, να επιτυγχάνονται ευρύτερα οι στόχοι και σκοποί μιας ολοκληρωμένης και ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής προς το συμφέρον του τόπου λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

6. Το σωματείο θα διατηρηθεί υπερκομματικό, θα απέχει από οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα και ανάμιξη και θα ενεργεί ως μία μη Κυβερνητική Οργάνωση. 


Το κοινό προσκαλείται να προσέλθει τόσο στη Δημοσιογραφική διάσκεψη όσο και στην ημερίδα που θα ακολουθήσει.