25/11/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού, στο Τραχώνι




 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού στο Τραχώνι. Η σύσκεψη αφορούσε τις κοινότητες: Ακρωτήρι, Ασώματος, Επισκοπή, Ερήμη, Καντού, Κολόσσι–Ενορία Απ. Λουκά, Πάνω Πολεμίδια, Σούνι-Ζανατζιά, Σωτήρα, Τραχώνι.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες από αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, καθώς και εμπλεκόμενων υπηρεσιών άλλων κυβερνητικών οργανισμών, με στόχο την εξέταση και την κατά το δυνατό προώθηση των αιτημάτων των προαναφερθεισών κοινοτήτων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής ως σύνολο.

Σε εισαγωγική του ομιλία και απευθυνόμενος στους Προέδρους των εν λόγω κοινοτικών συμβουλίων, ο κ. Χάσικος επανέλαβε την θέση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης ότι, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών αλλά, υπογράμμισε, δεν θα αναστείλουμε τους σχεδιασμούς ώστε να είμαστε έτοιμοι για υλοποίηση όταν η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει.

Στη σύσκεψη, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικός αριθμός θεμάτων και αιτημάτων όπως, για παράδειγμα: ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της κοινότητας (Ερήμη, Κολόσσι), διαπλάτυνση, βελτίωση και επιδιόρθωση δρόμων, βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Ζακάκι-Ladys Mile, εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, άδεια χρήσης χώρων πρασίνου, θέμα επέκτασης κοιμητηρίου (Επισκοπή, Πάνω Πολεμίδια), ανέγερση πολιτιστικού κέντρου/ κέντρου πληροφόρησης (Καντού), απομάκρυνση κτηνοτροφικής περιοχής και πολεοδομικές ζώνες (Κολόσσι), αποχετευτικοί λάκκοι, συντήρηση οδού Γιάννη Κρανιδιώτη και θέμα οδικού φωτισμού (Πάνω Πολεμίδια), ανέγερση πολυδύναμου κέντρου με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και επίσπευση διαδικασίας αναθεώρησης πολεοδομικών ζωνών (Σούνι-Ζανατζιά), επέκταση οικιστικών ζωνών και κατασκευή πάρκου σε χώρο πρασίνου (Σωτήρα), προβλήματα με όμβρια ύδατα (Τραχώνι), παραχώρηση χώρων πρασίνου (Τραχώνι), θέμα προσφυγικών οικιών χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας (Τραχώνι) και αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τραχώνι).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος είπε: «Σήμερα το Τραχώνι είναι η φιλοξενούσα κοινότητα για αυτή την περιφερειακή σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν και άλλες εννέα κοινότητες (δέκα σύνολο μαζί με το Τραχώνι). Οι κοινότητες καταθέτουν ενώπιον του Υπουργού τα προβλήματα τους, που είναι πολλά. Κάποια εξ αυτών είναι διαχρονικά και παρέμειναν άλυτα.  Όσα προβλήματα μπορούμε να λύσουμε εδώ και τώρα, προχωρούμε και τα λύνουμε. Όσα μπορούμε να δρομολογήσουμε, τα δρομολογούμε προς λύση. Υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα για τα οποία ενθαρρύνουμε τις κοινότητες να συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα που τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. Αυτή είναι η πεμπτουσία της φιλοσοφίας και της λογικής που μας διέπει.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι αδιάλειπτο, παρ’ όλους τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουμε. Όχι μόνο δεν αποφεύγουμε την επαφή με τις κοινότητες, αλλά αντίθετα την επιδιώκουμε. Για αυτό και όλες αυτές οι εξορμήσεις που κάνουμε στα πλαίσια περιφερειακών συσκέψεων κοινοτήτων που πραγματοποιούμε στις επαρχίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. 

Από την πλευρά τους, οι κοινότητες, πιστεύω πως κατανοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και επί του προκειμένου των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν και είναι πολύ λογικές στα αιτήματα και τις απαιτήσεις που θέτουν ενώπιον μας.

Τα κοινοτικά συμβούλια είναι συνεργάσιμα και αυτό διασφαλίζει ότι, με αμοιβαία κατανόηση και παρά την κρίση που υπάρχει, μπορούμε να δώσουμε και δίνουμε λύσεις στα διάφορα προβλήματα,  προς όφελος, κυρίως, των πολιτών, των κατοίκων αυτών των κοινοτήτων.

Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ήταν και παραμένει η στήριξη των κοινοτήτων και ιδιαίτερα της υπαίθρου. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι με ηρωισμό που καταφέρνουν και κρατούν τις κοινότητες και παραμένουν στην ύπαιθρο. Το κράτος, λοιπόν, πρέπει να είναι δίπλα τους».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο τα προβλήματα είναι κυρίως αναπτυξιακής φύσεως, ο κ. Υπουργός είπε: «Άλλα θέματα αφορούν χρηματοδότηση, όπως είναι για παράδειγμα τα αναπτυξιακά έργα και εδώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν – όσα μπορούν να ενταχθούν – μέσα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Είναι, όμως, και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ίδιο το κράτος, τη δημόσια υπηρεσία, το ‘βαθύ κράτος’. Και είναι εδώ που προσπαθούμε εμείς ‘να γυρίσουμε τον τροχό’, ‘να ξεκολλήσουμε τα γρανάζια του βαθέως κράτους’. Πρόκειται δηλαδή για προβλήματα γραφειοκρατίας».
____________