12/11/13

Συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση στο Παρίσι


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, στο Παρίσι, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.


Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι τρόποι και οι πρακτικές που αναπτύσσονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη κυπριακή Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σε σχέση με την νεανική ανεργία, καθώς επίσης και για την προετοιμασία που γίνεται για την έγκαιρη υλοποίηση της "Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία". Υπογράμμισε ότι στόχος της Κύπρου είναι η υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε περαιτέρω, ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης της Κύπρου είναι όπως στο σχέδιο δράσης, που θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού ο οποίος θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γενικότερα, περιληφθούν μέτρα βιώσιμα τα οποία να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αλλά και να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου για την οργάνωση της Διάσκεψης, μετά από παρόμοια Διάσκεψη το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι δόθηκε στο σύνολο σχεδόν των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται του θέματος της νεανικής ανεργίας ή απασχόλησης, προγράμματα που θα πρέπει να εισαχθούν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση όσον αφορά τη σημασία του σχεδίου για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία του σχεδίου για την Κύπρο και την ικανότητα της χώρας μας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα παρόμοια Διάσκεψη τον προσεχή Απρίλιο στη Ρώμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο για τη Σρι Λάνκα, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

______________