25/11/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων





Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωνάς Νικολάου, παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βία κατά των Γυναικών.




Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Υπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αφού ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Υπουργός είπε ότι μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά θέματα και ειδικότερα αντηλλάγησαν απόψεις και προβληματισμοί αναφορικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Βία κατά των Γυναικών. Ο κ. Υπουργός είπε ακόμη ότι από την συζήτηση φάνηκε ξεκάθαρα η βούληση και θέληση όλων των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης.

Συνεχίζοντας ο κ. Νικολάου είπε: «Διαβεβαίωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τους παρευρισκόμενους ότι η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ζήτημα υπογραφής αυτής της Σύμβασης. Γι' αυτό το λόγο έχουμε προχωρήσει στην διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης κατ' άρθρων εξέτασης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την σύμβαση και παράλληλα κοστολόγηση όλων αυτών των υποχρεώσεων».

«Πρόθεσή μας», συνέχισε ο κ. Υπουργός, «είναι να υπογράψουμε αυτή την Σύμβαση. Αλλά σίγουρα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις και ποιες είναι οι οικονομικές προεκτάσεις, ούτως ώστε κατά την υπογραφή της Σύμβασης να ζητήσουμε και τυχόν εξαιρέσεις που θα κριθούν αναγκαίες και οι οποίες βέβαια επιτρέπονται να γίνουν μέσα από τις πρόνοιες της σύμβασης».

Ακολούθως ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να απορριφθεί η υπογραφή μιας Σύμβασης, απλά και μόνο γιατί θεωρητικά ή με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να δημιουργεί οποιοδήποτε κόστος, αλλά πρόθεση είναι να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από τυχόν κόστος γιατί στόχος είναι η εφαρμογή αυτής της Σύμβασης.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε στη συνέχεια ότι ενημέρωσε την Επιτροπή και για την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει με την υλοποίηση μέτρων και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου και προκύπτουν από τις διατάξεις της Σύμβασης. «Ειδικότερα», είπε, «προχωρούμε με προώθηση νομοθεσίας η οποία θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και θα αναθεωρεί υφιστάμενες ποινές σε νομοθεσίες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία».

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο προστατεύει ή δημιουργεί αδικήματα σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία και δεν περιέχει οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις για τις άλλες μορφές βίας που καλύπτονται από την Σύμβαση. «Πρόθεση του Υπουργείου», είπε, «είναι να ποινικοποιηθούν και οι άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως είναι η οικονομική, η ψυχολογική, κι άλλες μορφές βίας που περιλαμβάνονται στην Σύμβαση».

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι πέραν των πιο πάνω ετοιμάζεται νομοθεσία η οποία να επιτρέπει στα κυπριακά δικαστήρια να εξετάζουν αδικήματα βίας κατά των γυναικών, θύματα των οποίων είναι πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και τα αδικήματα αυτά να διαπράχθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, είπε ο κ. Υπουργός, έχουν ληφθεί πρόνοιες για αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας στα θέματα αυτά μέσα από την εκπαίδευση.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Με τις ενέργειες αυτές θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η Κυβέρνηση έχει πρόθεση, κατόπιν συμπλήρωσης της μελέτης η οποία γίνεται, να υπογράψει αυτή την Σύμβαση. Την ίδια ώρα, έχει την πρόθεση να αρχίσει την σταδιακή υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται σε αυτή την Σύμβαση».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη αναφορικά με το θέμα της κοστολόγησης η οποία μάλιστα θα είναι έτοιμη σε ίσως μία ή δύο εβδομάδες.
_______________