28/11/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο






Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Δωρεές με κόστος» το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα.



  • Το Υπουργείο Υγείας αποδέχεται δωρεές τόσο από ιδιώτες, όσο και από οργανωμένα σύνολα
  • Για να γίνει αποδεικτή μια δωρεά ανεξαρτήτως κόστους ακολουθούνται οι πιο κάτω διαδικασίες:

-  Όλα τα αιτήματα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων για αποδοχή δωρεών εξοπλισμού/αναλωσίμων αποστέλλονται στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος με τη σειρά του τα αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση.
-  Σε περίπτωση που το αίτημα για αποδοχή δωρεάς θα απαιτεί την τοποθέτηση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει γραπτώς το εν λόγω Τμήμα και ζητά τις απόψεις του, πριν το αίτημα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών.
-  Το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μελετήσει το αίτημα απαντά γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει το ενδιαφερόμενο Κρατικό Νοσηλευτήριο.
-  Η Ελεγκτική Υπηρεσία τυγχάνει πλήρους ενημέρωσης για όλες τις διαδικασίες δωρεών. Καμιά δωρεά δεν γίνεται αποδεκτή εάν υπάρχει αντίθετη άποψη από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

·         Σε σχέση με διαγωνισμούς που εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες αναλωσίμων, το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει διαγωνισμούς του τύπου «χρήση- δάνειο». Ο επιτυχών προσφοροδότης στους εν λόγω διαγωνισμούς, παραχωρεί ή δανείζει τον εξοπλισμό, χωρίς επιπρόσθετο κόστος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία το κράτος προμηθεύεται αριθμό αναλωσίμων, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Τονίζεται τέλος ότι δωρεές προς το Υπουργείο Υγείας έχουν γίνει και από φιλανθρωπικά ή άλλα ιδρύματα όπως ο ΟΠΑΠ. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ, επιχορήγησε πρόσφατα την αγορά οκτώ ψηφιακών μαστογράφων, η λειτουργία των οποίων, δεν απαιτεί τη χρήση αναλωσίμων.

_____________