12/11/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ASEM


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών του Asia – Europe Meeting (ASEM), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Νοεμβρίου, στο Νέο Δελχί.

Τις εργασίες του ASEM απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομικής συνεργασίας και αειφόρου ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, ζητήματα ασφάλειας και διεθνών απειλών με έμφαση στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αντιμετώπισης των απειλών κυβερνοχώρου καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών σε παρέμβασή του ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου για θέματα ασφάλειας υδάτινων πόρων, ενεργειακής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, καλωσορίζοντας το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2118 καθώς και τις προσπάθειες καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος. Εξέφρασε την ελπίδα πως θα ευοδωθούν οι προσπάθειες πολιτικής επίλυσης της κρίσης. Αναφερόμενος στο Ιράν, καλωσόρισε τις εν εξελίξει επαφές της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τις ως ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο περιθώριο των εργασιών του ASEM, ο κ. Κασουλίδης, είχε ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδίας, κ. Salman Khurshid, του Μπαγκλαντές, κα. Dipu Moni καθώς και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών της Μυανμάρ, κ. Thant Kyaw, και της Ταϊλάνδης, κ. Jullapong Nonsrichai.
Το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για τη Σρι Λάνκα, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί στο Κολόμπο, μεταξύ 13-15 Νοεμβρίου.

_______________