12/11/13

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο 3ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης και Οικοδομώ



Να μη μεταδοθεί πριν τις 3 μ.μ.
                                      


Νιώθω βαριά την ευθύνη να απευθύνομαι σήμερα σε ένα τόσο εκλεκτό πάνελ επαγγελματιών, ανθρώπων που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της οικονομικής ανάπτυξης και κρατούν, ας μου επιτραπεί να πω, στα χέρια τους, ένα κομμάτι του μέλλοντος αυτού του τόπου.



Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας δραστηριότητα, αν θα βγούμε δηλαδή σύντομα από την κρίση, αλλά και πολλά θα εξαρτηθούν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα κυβερνητικά μέτρα. Είναι ολοφάνερο και καλώς γνωστό ότι αυτός ο στόχος, που είναι η ανάπτυξη, είναι κοινός και μοιραζόμαστε αυτήν την έγνοια εξίσου, Κυβέρνηση από τη μια και ιδιωτικός τομέας από την άλλη. Αναφέρομαι, ιδιαίτερα, στον τομέα της ανάπτυξης γης και οικοδομών, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά διαχρονικά στον τόπο μας και ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα, που έχουμε όλοι υπόψη μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Όλοι γνωρίζετε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρήκαμε μπροστά μας ως Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την εξουσία τον περασμένο Μάρτιο. Στην πράξη, παραλάβαμε ένα κράτος που μετρούσε ώρες πριν την καθολική χρεοκοπία. Με πολύ σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, καταφέραμε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, λαμβάνοντας μέτρα με πρωτοφανή ταχύτητα, να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, πώς θα αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, αλλά και απέναντι στην οικονομία.

Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να συνεχιστούν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων, ώστε να μπορούμε να προχωρούμε με την υλοποίησή τους, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που εμφανίζεται.

Θα το επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ευημερία. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βγούμε από την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που έχουμε κληρονομήσει, το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Γιατί, ως το κατ’ εξοχήν Υπουργείο του πολίτη είναι, ταυτόχρονα, ένα αναπτυξιακό Υπουργείο, με αιχμή του δόρατος το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αλλά και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον δικό σας κλάδο δραστηριοτήτων.

Α.- Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

Με βάση πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας:

·         προβαίνει σε ενέργειες για επίσπευση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και κάθε τρεις μήνες αναρτάται στην ιστοσελίδα, τόσο του Τμήματος όσο και του Υπουργείου, η πρόοδος με όλα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν την έκδοση τίτλων, συμβόλαια πωλήσεων, μεταβιβάσεις και υποθήκες,
·         παράλληλα, προωθεί τις αναγκαίες διαδικασίες για να υπάρχει και ηλεκτρονική πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Γης του Τμήματος για τους χρηματοδοτικούς φορείς και τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες. Το θέμα τυγχάνει επεξεργασίας στο παρόν στάδιο σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και τον Σύνδεσμο Τραπεζών.
·         Το Κτηματολόγιο, συνεργάστηκε επίσης και με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών στην υποβολή στοιχείων για την ακίνητη ιδιοκτησία, για σκοπούς επιβολής φορολογίας. Ταυτόχρονα, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η επικαιροποίηση των αξιών γης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.



ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη, το Υπουργείο υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο Προτάσεις, που έχουν εγκριθεί, για την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία.

Αυτά, είναι πέραν των κινήτρων που καθορίζονται ήδη στα ισχύοντα Σχέδια Ανάπτυξης, για σκοπούς τόνωσης της δοκιμαζόμενης οικοδομικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή πρόσθετων Πολεοδομικών Κινήτρων ή και ενίσχυση υφιστάμενων, τα οποία αφορούν σε αύξηση του συντελεστή δόμησης και σε διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων, σύμφωνα με τους ακόλουθους βασικούς κανόνες:

·         Επικέντρωση σε αναπτύξεις που συνάδουν με τις στρατηγικές αναπτύξεις της Κυβέρνησης (υπηρεσίες – καινοτομία/έρευνα – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
·         Έμφαση στις μεγάλες αναπτύξεις που μπορούν να συνεισφέρουν από μόνες τους και ουσιαστικά στο επιθυμητό οικονομικό/αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
·         Διασφάλιση της βιώσιμης πολεοδομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών προώθησε και άλλα σημαντικά μέτρα με στόχο την επιτάχυνση και βελτίωση του πολεοδομικού και οικοδομικού ελέγχου, όπως είναι:
·        Νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση του χρόνου έκδοσης της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής.
·        Ετοιμασία νομοσχεδίου για την αύξηση των τύπων των αναπτύξεων για τις οποίες δεν θα απαιτείται η υποβολή αίτησης στην Πολεοδομική Αρχή, αλλά μόνο η υποβολή αίτησης για άδεια οικοδομής. Αυτή η ρύθμιση, θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση πολεοδομικής άδειας και θα απομένει χρόνος για πιο ταχεία διεκπεραίωση των υπόλοιπων πολεοδομικών αιτήσεων. Επιπρόσθετα, θα μειωθούν οι ενέργειες στις οποίες το κοινό θα πρέπει να προβεί για να εξασφαλίσει άδεια οικοδομής.
·        Ο εκσυγχρονισμός διοικητικών πρακτικών με σκοπό την ταχεία έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης και τίτλων ιδιοκτησίας για τις διάφορες οικοδομικές αναπτύξεις.
·        Η εφαρμογή του θεσμού του αυτοελέγχου σε σχέση με αιτήσεις για άδεια οικοδομής για αναπτύξεις μέχρι τετρακατοικία, ώστε αυτές να εκδίδονται σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής ολοκληρωμένης αίτησης στην αρμόδια Αρχή.
·        Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ανάμεσα στα μέτρα ενθάρρυνσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας και αναθεώρησης κριτηρίων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Κύπρο, η Κυβέρνηση έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κατ’ εξαίρεση παραχώρηση Κυπριακής Υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι:
-               έχουν επενδύσει στην Κύπρο τουλάχιστον €5 εκ., ή
-               διατηρούν εταιρείες στην Κύπρο για τουλάχιστον τρία χρόνια, και καταβάλλουν φορολογία και εργοδοτούν Κύπριους υπηκόους, ή
-               έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων ύψους τουλάχιστον €3εκ.

  • Αναθεώρηση κριτηρίων που αφορούν στη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε αιτητές, υπηκόους τρίτων χωρών, που επενδύουν στην Κύπρο.

Ο Υπουργός δύναται να χορηγεί άδεια μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί προβαίνουν σε αγορά νέων κατοικιών αξίας €300.000 πλέον Φ.Π.Α. και διατηρούν κατάθεση τακτής προθεσμίας ύψους, τουλάχιστον, €30,000 σε κυπριακή τράπεζα για τρία (3) χρόνια. Εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η άδεια μετανάστευσης εκδίδεται εντός δύο μηνών το αργότερο.

Υπογραμμίζεται ότι οι άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν την αναθεώρηση κριτηρίων, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 (σε χρονικό πλαίσιο 7 μηνών), ήταν μόνο 170. Ενώ, από την έναρξη ισχύος των νέων, αναθεωρημένων κριτηρίων, δηλαδή από τις 7 Μαΐου 2013, έχουν ήδη εκδοθεί 446 άδειες μετανάστευσης σε χρονικό διάστημα μόλις 5 μηνών και παρά την οικονομική κρίση. 

Κυρίες και κύριοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι μαζί, με στοχοπροσήλωση στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, είμαστε σε θέση να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

--------------------

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κα Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου.