27/11/13

19 μέρες ακτιβισμού κατά της βίας εναντίον παιδιών, Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*



19 Μέρες Ακτιβισμού:


Στα πλαίσια της λειτουργίας του Μη-Κυβερνητικού και Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Hope for ChildrenUNCRC Policy Center» όσον αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Οργανισμός επέλεξε να γιορτάσει φέτος τις 19 μέρες ακτιβισμού με σύνθημα τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών

. Οι 19 μέρες ακτιβισμού αποτελούν μια παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε το 2011 επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Μέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα που αφορούν στην πρόληψη της βίας και εκμετάλλευσης κατά των παιδιών και εφήβων.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο 19 μέρες ακτιβισμού κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, διάφοροι οργανισμοί και κοινωνικοί εταίροι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εργάζονται για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε 19 συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν σε διαφορετικές μορφές κακοποίησης, εκμετάλλευσης και βίας κατά των παιδιών που περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο και αναλυτικό «Εργαλείο Πρόληψης» που έχει εκδοθεί το 2011.

Τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στους άξονες της εκστρατείας «19 μέρες ακτιβισμού» είναι τα ακόλουθα: 1. Παιδιά που εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις∙ 2. Σεξουαλική Κακοποίηση∙ 3. Σχολικός Εκφοβισμός∙ 4. Παραμέληση ανηλίκων∙ 5. Παιδική εργασία∙ 6. Σωματική ποινή σε παιδιά∙ 7. Πώληση παιδιών∙ 8. Παιδική πορνεία∙ 9. Παιδική πορνογραφία∙ 10. Εμπορία παιδιών∙ 11. Σεξουαλικός τουρισμός∙ 12. Επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές∙ 13. Παιδιά του δρόμου∙ 14. Διάκριση στη βάση της κατάστασης υγείας του παιδιού∙ 15. Εθισμοί και κατάχρηση ουσιών∙ 16. Υποσιτισμός∙ 17. Κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας∙ 18. Απαγωγές παιδιών∙ 19. Θανατική ποινή κατά παιδιών.

Τα πλείστα από τα πιο πάνω ζητήματα αφορούν δυστυχώς και την Κύπρο, γεγονός που τονίζει την σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην αποτελεσματική λήψη μέτρων κατά της βίας και της εκμετάλλευσης των παιδιών αλλά και τον ρόλο που η κοινωνία γενικότερα αλλά και Οργανώσεις και Οργανισμοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού, όπως ο Οργανισμός “Hope for Children” πρέπει να επιτελέσουν για την πάταξη όλων των φαινόμενων βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και προώθηση του σεβασμού και της τήρησης των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται από Διεθνείς Συμβάσεις και δη την Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Η σημασία της πρόληψης:
Ο κεντρικός στόχος της εκστρατείας «19 μέρες ακτιβισμού κατά της βίας εναντίον των παιδιών» είναι η πρόληψη των φαινομένων κακοποίησης και βίας κατά των παιδιών. Η πρόληψη αυτή πρέπει να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα και προς τούτο καλούνται όλοι – εμπλεκόμενοι φορείς, κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και ο καθένας μας ξεχωριστά – να θέσουν ως δική τους προτεραιότητα την πρόληψη και πάταξη της οποιασδήποτε μορφής βίας και κακοποίησης κατά των παιδιών. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο τερματισμός της βίας κατά των παιδιών αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που πρέπει να θέσουμε ως ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στη δράση της κοινωνίας των πολιτών για επίτευξη του πιο πάνω σκοπού.

Σημαντικός άξονας της εκστρατείας με στόχο την πρόληψη της οποιασδήποτε μορφής βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών αποτελεί η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων για τα θέματα που άπτονται της εκστρατείας. Κυβερνητικές υπηρεσίες, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητοι θεσμοί, επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά, εμπειρογνώμονες σε θέματα παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού γενικά και στα θέματα που αφορούν στη βία κατά των παιδιών ειδικά και να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε έκφανση βίας κατά των παιδιών.

Διεθνείς εκθέσεις και έρευνες καταδεικνύουν δυστυχώς ότι εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά γίνονται θύματα βίας και εκμετάλλευσης παγκόσμια. Η οποιαδήποτε βία κατά των παιδιών λαμβάνει διάφορες και διαφορετικές μορφές, όπως για παράδειγμα σωματική βία, σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική βία και κακοποίηση, λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη, σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών και στιγματίζει τις ζωές τους. Οι συνέπειες της βίας κατά των παιδιών είναι πολυδιάστατες και επέχουν σημαντικών φυσικών, κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που αποτελούν απειλή ουσιαστικά όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην υγιή ανάπτυξη της ίδιας της κοινωνίας.

Το ερώτημα κατά πόσον μπορούμε όντως να σταματήσουμε την βία κατά των παιδιών απαντάται καταφατικά. Μπορούμε όντως να εργαστούμε, συλλογικά και ατομικά, για την καταπολέμηση και πάταξη των φαινομένων βίας κατά των παιδιών. Μπορούμε να αναδείξουμε την σημασία της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης όλων σε αυτά τα θέματα. Μπορούμε και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί το ύψιστο καθήκον μιας κοινωνίας, ιδιαίτερα λόγω της ευάλωτης θέσης στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, και ότι η προστασία των παιδιών δεν σημαίνει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα υποστήριξης των θυμάτων, αλλά σημαίνει επίσης την πρόληψη της οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των παιδιών, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών και πολιτικών. Ως εκ των πιο πάνω, η πρόληψη της βίας και τα μέτρα που την χαρακτηρίζουν, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού. Εκτιμώντας και αντιλαμβανόμενοι όλους τους παράγοντες που οδηγούν στη βία κατά των παιδιών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τη βία και να την πατάξουμε. Η πρόληψη της βίας κατά των παιδιών σημαίνει επίσης το να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων τους και την δημιουργία μιας ‘κουλτούρας δικαιωμάτων του παιδιού’, που να σέβεται, να προωθεί και να προστατεύει το σύνολο των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών:

Φέτος, οι 19 Μέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας εναντίον των παιδιών έχουν ως κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση και τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Υπενθυμίζεται προς τούτο ότι ο Οργανισμός «Hope for Children» αποτελεί εταίρο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ένα στα Πέντε», που αφορά σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την πρόληψη, καταπολέμηση και πάταξη του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών του 2007, γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε.

Η Σύμβαση αυτή, αν και έχει υπογραφτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, δηλαδή δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στην κυπριακή έννομη τάξη. Η Σύμβαση Λανζαρότε, που αποτελεί το ισχυρότερο νομοθετικό όπλο στην καταπολέμηση του ειδεχθούς φαινομένου της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις νομοθετικών ή άλλων μέτρων, όπως την λήψη προληπτικών μέτρων, την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων και πολιτικών και παροχή βοήθειας στα θύματα και την υλοποίηση παρεμβατικών μέτρων και προγραμμάτων με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων επανάληψης των αδικημάτων σεξουαλικής φύσεως κατά των παιδιών και την δημιουργία συνεταιρισμού συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών.

Δεδομένου του εύρους του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, των ιδιαίτερα ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από έρευνες και κυρίως του ότι ένα στα πέντε παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ότι τρία στα τέσσερα θύματα δεν θα μιλήσουν ποτέ για την κακοποίησή τους ή του ότι η παιδική πορνογραφία έχει αναχθεί σε προσοδοφόρα βιομηχανία με 3 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως, στόχος και σκοπός της κοινωνίας μας – της οποιασδήποτε κοινωνίας – πρέπει να είναι το σπάσιμο της σιωπής που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους φαινόμενα και περιστατικά και από το ένα στα πέντε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να φτάσουμε στο κανένα στα πέντε.

Λίγα λόγια για το «Hope for Children»:

Ο Οργανισμός «Hope for ChildrenUNCRC Policy Center» δραστηριοποιείται σε ένα πολύ ευαίσθητο και συνάμα σημαντικότατο τομέα που άπτεται όλων των θεμάτων που αφορούν στα παιδιά και δη στην προστασία τους, για παράδειγμα, από την σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση, ως ανάδοχος φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εκστρατεία «Ένα στα Πέντε». Άλλες δράσεις του Οργανισμού αφορούν στην ενημέρωση και πάταξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying), με την διοργάνωση διαφόρων εκστρατειών και διαλέξεων στα σχολεία, ως επίσης και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι δραστηριότητες του Οργανισμού περιλαμβάνουν επίσης την λειτουργία δυο τηλεφωνικών γραμμών – της πανευρωπαϊκής γραμμής 116 000 για τα εξαφανισμένα παιδιά σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Αντιμετώπιση και την Πρόληψη της Βίας στην Οικογένειας και της πανευρωπαϊκής γραμμής 116 111 που είναι η γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα παιδιά και όσους ασχολούνται με τα παιδιά αποτελεί επίσης μέρος των δραστηριοτήτων του Hope for Children.



opedadf





* Ανώτατο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Hope for ChildrenUNCRC Policy Center».