20/10/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ξενοδοχείου “The Royal Apollonia”

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να εγκαινιάσουμε, μαζί με τον Μακαριότατο, το ξενοδοχείο “The Royal Apollonia”, αυτό το ιστορικό ξενοδοχείο της Λεμεσού. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων και είναι αυτό που είχε σημάνει και την απαρχή της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Της πόλης από την οποία ξεκίνησε, άλλωστε, ο άνθρωπος που τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πριν ακόμα η χώρα μας αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Αν σήμερα η Κύπρος διαθέτει μια ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον αείμνηστο Λούη Λοΐζου, τον πατέρα του κυπριακού τουρισμού, ο οποίος από το 1935 εισήγαγε στην Κύπρο τον τουρισμό, όταν ακόμα και η έννοια της λέξης ήταν άγνωστη στον τόπο μας. Πρωτοπόρος, διορατικός αλλά και μαχητής, ξεκίνησε το ταξίδι του στον τουρισμό από τη Λεμεσό. Όργωσε την Ευρώπη και την Αμερική φέρνοντας τουρίστες στην Κύπρο, παρά τις αντιδράσεις της τότε Αγγλοκρατίας.

Με δεδομένη την πολυσήμαντη συμβολή του στην ανάπτυξη της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας μας, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περήφανος σήμερα, για το πολυεπίπεδο έργο, την ανάπτυξη και το εύρος που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ο Όμιλος που φέρει τ’ όνομά του. Η σημερινή ανοικοδόμηση του The Royal Apollonia δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα βήμα στην πορεία που ίδιος χάραξε και που επάξια συνέχισαν τα παιδιά του και η σημερινή ηγεσία του Ομίλου Louis υπό τον Κωστάκη Λοΐζου.

Το ίδιο πρωτοπόρα και σημαντική ήταν για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου και η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου. Με ποικίλους τρόπους και γενναιοδωρία την ενίσχυσε σημαντικά και βοήθησε στην απασχόληση και την αναβάθμιση της ευημερίας των Κυπρίων πολιτών.

Ο τουρισμός αποτέλεσε εδώ και δεκαετίες έναν από τους σταθερούς στυλοβάτες της οικονομίας μας αλλά και σημαντικός μοχλός ανάπτυξης μετά την καταστροφή του 1974. Σήμερα, που η πατρίδα μας και πάλι δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση στην οποία αφέθηκε να οδηγηθεί, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες στους οποίους στηριζόμαστε για να επαναφέρουμε τη χώρα σε σταθερότητα και σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους που δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε τέτοιας φύσεως επενδύσεις οι οποίες αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις υποδομές, εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν και ενισχύουν έμπρακτα την απασχόληση.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Έχει ανακοινώσει ήδη μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.ά., ενώ άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ μπορούν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ και με καταθέσεις τουλάχιστον ύψους 30 χιλιάδων ευρώ σε τοπική τράπεζα, για τρία χρόνια.

Φέτος, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες της χρονιάς, ο τουρισμός απέδειξε ότι όχι μόνο αντέχει αλλά μπορεί να ελίσσεται και να αποδίδει. Η Κύπρος επωφελήθηκε φέτος από ένα ραγδαία αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, που όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Η ρωσική αγορά αποκτά ολοένα και περισσότερο στρατηγική σημασία για τον κυπριακό τουρισμό.

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία όπως είναι η επίλυση τυχόν προβλημάτων και εμποδίων που προκύπτουν αλλά και η υιοθέτηση της πολιτικής ανοικτών αιθέρων. Οι αρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού και Συγκοινωνιών είναι ήδη σε επαφή με τις αντίστοιχες ρωσικές Αρχές προκειμένου να επιτευχθεί η διευκόλυνση και η διεύρυνση της τουριστικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Αντιλαμβάνομαι ότι τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου που σήμερα εγκαινιάζουμε, τις απολαμβάνουν ως επί το πλείστον Ρώσοι τουρίστες. Πληροφορούμαι, ότι απόψε βρίσκονται εδώ μαζί μας οι κύριοι Γιούλια και Αλεξάντερ Τουκολούκοφ, ιδιοκτήτες της Biblio Globus, του μεγαλύτερου τουριστικού συνεργάτη της Κύπρου στη Ρωσία, ο οποίος μετέφερε φέτος περί τους 400.000 τουρίστες στη χώρα μας. Επιτρέψτε μου, να χαιρετίσω την εδώ παρουσία τους και να τους ευχαριστήσω για τη σταθερή και σημαντική υποστήριξή τους προς την Κύπρο.

Νέες αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας, αλλά και οι παραδοσιακές της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και της Ευρώπης γενικότερα, αποτελούν σημαντικό αιμοδότη της τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας μας εν γένει. Η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα αλλά και τα προτερήματα για να καταστεί κομβικός τουριστικός προορισμός ολόχρονα και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εδώ παρουσία μου στόχο έχει να επιβραβεύσει τις επενδύσεις σ’ ένα τομέα καίριας σημασίας για την οικονομία μας και να ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες αναβάθμισης των υποδομών και του τουριστικού μας προϊόντος εν γένει.

Θέλω σας συγχαρώ για την απόφασή σας να αναβαθμίσετε αυτό το ιστορικό ξενοδοχείο.
Η ολική ανοικοδόμηση αυτού του ξενοδοχείου φέρνει πολλαπλά οφέλη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς ενισχύει την απασχόληση και ανεβάζει τον πήχη της φιλοξενίας στη Λεμεσό και στην Κύπρο γενικότερα. Εύχομαι καλές δουλειές σε σας, τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο αλλά και σ’ όλη την τουριστική βιομηχανία μας.