31/10/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Επιτετραμμένο της Πορτογαλίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Επιτετραμμένο της Πορτογαλίας στην Κύπρο κ. João Perestrello.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πορτογάλος Επιτετραμμένος σημείωσαν τις διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας, υπογραμμίζοντας ότι τις δύο χώρες συνδέουν πολλά κοινά, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και ως χώρες οι οποίες δεσμεύονται από δανειακές συμβάσεις. Οι κ.κ. Ομήρου και Perestrello αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας στις χώρες τους και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκαμψή της. Επισημαίνοντας δε, το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών Βορρά και Νότου της Ευρώπης, τόνισαν την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης, στο επίπεδο της ΕΕ προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ώστε να επιτύχουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία το ταχύτερο δυνατό.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη μια ξεκάθαρης διαπραγματευτικής βάσης πριν την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών. Επισημαίνοντας την απουσία ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο κ. Ομήρου τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και την εκ μέρους της εγκατάλειψη των διχοτομικών της επιδιώξεων σε βάρος της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε επίσης αναφορά στην πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την Αμμόχωστο, ως ένα πρώτο, όπως είπε, θετικό βήμα, για την ώθηση της διαδικασίας. Από πλευράς του, ο κ. Perestrello ευχήθηκε να εξευρεθεί σύντομα λύση στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Κύπρος επιστρέψει γρήγορα στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Κοινή ήταν, τέλος, η διαπίστωση για την ύπαρξη προοπτικών για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε διάφορους τομείς και επίπεδα.