31/10/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Γεωργίας της Παλαιστίνης


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον Υπουργό Γεωργίας της Παλαιστίνης, Δρα Waleed Assaf, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν διμερές Σχέδιο Δράσης και προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:


Ο κ. Κουγιάλης, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω τον Υπουργό Γεωργίας της Παλαιστίνης και τους συνεργάτες του, που μας επισκέπτονται με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν τους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων, καθώς και για την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης, για την εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2011, στη Ραμάλα, αναφορικά με την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστίνης.

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης αναμένεται να ενισχύσει τη διμερή μας συνεργασία και να δώσει ώθηση στους γεωργικούς τομείς των δύο κρατών. Η Κύπρος και η Παλαιστίνη μοιράζονται κοινά κλιματολογικά, εδαφολογικά και γεωργικά χαρακτηριστικά και έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα σε αυτούς τους τομείς. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από το Σχέδιο Δράσης στους τομείς της γεωργίας, της γεωργικής έρευνας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος και η Παλαιστίνη διαθέτουν ένα πολύ καλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης σε σχέση με τα συγκεκριμένα θέματα που αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης που υπογράφουμε σήμερα και τα οποία αφορούν στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών στον τομέα της φυτοπροστασίας και την αντιμετώπιση κοινών εχθρών και ασθενειών, στη γεωργική έρευνα και την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της γεωργίας, και οι δύο πλευρές αναμένεται να οφεληθούν μέσα από την ανταλλαγή γνώσης σε μεθόδους φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση κοινών εχθρών και ασθενειών. Η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρογνωμοσύνη των Παλαιστινίων γεωπόνων, όσον αφορά τις τεχνικές αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών, και πιο συγκεκριμένα από την εξαπόλυση στείρων εντόμων για την αντιμετώπιση της μεσογειακής μύγας σε καρποφόρα δέντρα και του δάκου της ελιάς.

Στον τομέα της γεωργικής έρευνας, οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα της ανάπτυξης προϊόντων τοπικών ποικιλιών προσαρμοσμένων στις ξηροθερμικές συνθήκες, στην ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου – που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο – στις υδροπονικές καλλιέργειες, σε τεχνικές μετασυλλεκτικής διατήρησης και στη δυναμικότητα παραγωγής και γενετικής βελτίωσης των φυλών των κυπριακών αιγών.

Τέλος, όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αυτή θα επικεντρωθεί στον τομέα της ταυτοποίησης και σήμανσης των ζώων, στις διαγνωστικές μονάδες των ζωικών ασθενειών και στις απαιτήσεις των εργαστηρίων που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων των μελισσών και των ψαριών».
Ο κ. Κουγιάλης επισήμανε ότι αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Παλαιστίνιου Υπουργού και των υπολοίπων μελών της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στα υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια και εγκαταστάσεις των Κτηνιατρικών μας Υπηρεσιών, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με το επιστημονικό προσωπικό, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών. Παρόμοια επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί και στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σήμερα το απόγευμα για τα θέματα της γεωργικής έρευνας. Αύριο, ο Παλαιστίνιος Υπουργός θα επισκεφθεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης του νεροού.
Στα πλαίσια της συνεργασίας μας στον κτηνιατρικό τομέα, είπε ο κ. Κουγιάλης, θα υπάρξει αξιοποίηση θεωρητικής και κυρίως πρακτικής εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην Παλαιστίνη για την αντιμετώπιση ασθενειών που στην παρούσα φάση έχουν εκριζωθεί από την Κύπρο, όπως είναι ο αφθώδης πυρετός και η βρουκέλωση, μέσω επιτόπιων επισκέψεων Λειτουργών στην Παλαιστίνη, καθώς και ανταλλαγή εμπειριών στην κατάρτιση εκτάκτων σχεδίων για εξωτικές ασθένειες, όπως είναι ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου. Πρόσθετα, σημείωσε, προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματος των Κτηνιατρικών μας Υπηρεσιών για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός υπερσύγχρονου επιστημονικού κέντρου διάγνωσης και ελέγχου των ζωονόσων για τη μελέτη των σημαντικότερων ζωονόσων που υπάρχουν ή μπορούν να εμφανιστούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ικανοποίηση για το έως τώρα αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Κύπρο και υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής του Σχεδίου Δράσης, σήμερα, το οποίο θέτει προτεραιότητες και καθορίζει περαιτέρω δραστηριότητες για την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης που είχε υπογραφεί το 2011. Ο Δρ. Waleed Assaf πρόσθεσε, στη συνέχεια: «Ιστορικοί δεσμοί φιλίας δένουν τα δύο κράτη και τους λαούς μας, ενώ η συνεργασία μας αυξάνεται και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, μέσα από την υπογραφή αρκετών διμερών συμφωνιών και μέσα από την αμοιβαία στήριξη στα εθνικά θέματα. Θα ήθελα να επαναλάβω την έντονη επιθυμία της Παλαιστίνης να αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις σχέσεις σε όλα τα πεδία και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω ο ίδιος έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Παλαιστίνιος Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Παλαιστινιακού Κράτους για τη συνεχή και έντονη υποστήριξη της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Παλαιστίνη στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για επανένωση της Κύπρου και για μια συνολική και βιώσιμη λύση.