17/10/13

Απάντηση του Υπουργού Ενέργειας στους σημερινούς ισχυρισμούς του κ. Νεοκλή Συλικιώτη αναφορικά με την ΕΥΚ

Αναφορικά με τους σημερινούς ισχυρισμούς του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλή Συλικιώτη σχετικά με τη δήθεν υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και του ρόλου του κράτους στην εκμετάλλευση του μεγαλύτερου φυσικού πλούτου της Κύπρου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Όντως η αλλαγή της ονομασίας της ΚΡΕΤΥΚ σε ΕΥΚ δεν αποτελεί μια απλή αλλαγή ονόματος, αλλά μια συνολική προσπάθεια βελτίωσης της σχετικής απόφασης του Δεκεμβρίου του 2012, έκτασης δύο μόνο γραμμών, που είχε λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατό μια απόφαση που ουσιαστικά καθορίζει το μέλλον της Κύπρου και του λαού της να συνοψίζεται σε δύο μόνο γραμμές και, μάλιστα, με την απλή αναφορά της ανάθεσης στην ΚΡΕΤΥΚ της αρμοδιότητας της εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και της διαχείρισης του Τερματικού Υγροποίησης. Εμείς προχωρήσαμε στην ετοιμασία εμπεριστατωμένης απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, έκτασης 10 σελίδων, στην οποία εξηγήσαμε λεπτομερώς τις αρμοδιότητες της ΕΥΚ.

Περαιτέρω, με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΚ αναβαθμίζεται σημαντικά, με σκοπό την επίτευξη του διττού στόχου για αποτελεσματικό έλεγχο και ευελιξία όσον αφορά στις εργασίες της Εταιρείας. Συγκεκριμένα δε, ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται σε τρία επίπεδα: πρώτον, του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διακριτό ρόλο από τους Εκτελεστικούς Διευθυντές, δεύτερον, του Υπουργικού Συμβουλίου και, τρίτον, της Γενικής Ελέγκτριας, ενός θεσμού τον οποίο η κοινωνία γενικότερα εκτιμά, σέβεται και εμπιστεύεται.

Ο κ. Συλικιώτης στις σημερινές του δηλώσεις ισχυρίζεται, επίσης, ότι η ΚΡΕΤΥΚ είχε ιδρυθεί το 2012 στη βάση του νορβηγικού μοντέλου. Εάν όμως κάποιος μελετήσει με τη δέουσα προσοχή το συγκεκριμένο μοντέλο, θα διαπιστώσει ότι η νορβηγική κρατική εταιρεία Statoil διοικείται από 11μελές μη-εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, με Προεδρεύοντα (Chairman of the Board) τον κ. Svein Rennemo και με Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή (CEO) τον κ. Helge Lund.

Λανθασμένη είναι παράλληλα και η αναφορά του κ. Συλικιώτη περί περιορισμού του ρόλου της ΕΥΚ μόνο ως εμπορικού βραχίονα του κράτους και για δήθεν αφαίρεση της δυνατότητάς της να πρωταγωνιστεί στη διαχείριση στρατηγικών υποδομών, του Τερματικού και των αγωγών. Αντιθέτως, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΚ, μεταξύ άλλων, να συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχεδιαζόμενου Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, αλλά και να διαχειρίζεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ανάντη αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου που κατέχει ή αποκτά η Δημοκρατία.

Καταληκτικά, να τονίσω για ακόμη μια φορά, ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων αφορούν ολόκληρο τον κυπριακό λαό και δεν αποτελούν κτήμα καμιάς Κυβέρνησης και κανενός Υπουργού. Τουναντίον, για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, απαιτείται μια διαχρονική και συνεχής προσπάθεια, η οποία όμως να βασίζεται πάνω σε προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις, καθώς και στη συνεργασία και στον συντονισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων, μακριά από τις όποιες μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες».