24/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την αγορά τουρκοκυπριακής γης στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της έρευνας για την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο γης στη Δρομολαξιά, είπε: «Επειδή δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί το κατηγορητήριο, κάποιοι διαδίδουν ότι υπάρχει ολιγωρία εκ μέρους των αρμόδιων Υπηρεσιών ή ότι το θέμα κουκουλώθηκε.
Βεβαίως, δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η οποία κάνει σωστά τη δουλειά της. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση κουκουλώματος, αλλά είναι ευκαιρία για το κράτος και την κοινωνία οι ύποπτοι να οδηγηθούν – αν η Νομική Υπηρεσία αποφανθεί – ενώπιον δικαστηρίου και όσοι ευθύνονται και κριθούν ένοχοι να τιμωρηθούν, για να σταματήσει και η μεμψιμοιρία».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που να αφορούν τουρκοκυπριακές περιουσίες, ο κ. Χάσικος είπε: «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχουν διερευνηθεί και άλλες που διερευνώνται. Και εδώ, δεν θέλω να περάσω το μήνυμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν κάνει άλλη δουλειά από το να διερευνά υποθέσεις. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να διερευνούν, όταν περιέρχονται εις γνώσιν τους στοιχεία και πληροφορίες. Ναι, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Αλλά, να παίρνουμε τις υποθέσεις μία προς μία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσπαθούμε να διαφυλάττουμε την εθνική ομοψυχία. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και από πλευράς οικονομίας και από πλευράς Κυπριακού. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούνται να κλέβουν και εν ονόματι της εθνικής ομοψυχίας ή του Κυπριακού να κουκουλώνουμε υποθέσεις».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ περί στοιχείων και πληροφοριών που ισχυρίζεται ότι κατέχει για «στημένες καταγγελίες εις βάρος στελεχών του ΑΚΕΛ» στο θέμα της Δρομολαξιάς, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Δεν έχει περιέλθει ο,τιδήποτε στην αντίληψή μου αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς είμαστε Υπουργείο Εσωτερικών. Ούτε Αστυνομία είμαστε, ούτε ανακριτές ούτε Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Υπάρχουν οι ανεξάρτητες Αρχές γι’ αυτά τα θέματα».