21/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Αραδίππου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας με σκοπό να εξαγγείλουμε την έναρξη του πληθυσμιακού προγράμματος ελέγχου του καρκίνου του παχέoς εντέρου στον Δήμο Αραδίππου.


Θα ήθελα να αρχίσω τον σύντομο χαιρετισμό μου με μία φράση από τον Ιπποκράτη: «Είναι καλύτερο το να προλαμβάνεις την ασθένεια, παρά να τη θεραπεύεις».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής μας, ιδιαίτερα της υιοθέτησης ανθυγιεινών τροφών στο διαιτολόγιό μας και παράλληλα λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου επιβίωσης, αναμένεται τα περιστατικά να αυξηθούν κατά 80% στα επόμενα 20 χρόνια.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πολύ πιο αυξημένη θνητότητα σε χώρες που δεν έχουν προληπτικά προγράμματα και ολιστική αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνου.

Ήδη από το 1985 η Ευρώπη τόνισε την ανάγκη για προληπτικά πληθυσμιακά προγράμματα σε άτομα από πενήντα έως εβδομήντα ετών, που δυστυχώς καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εφάρμοσε οργανωμένα και σε όλη την επικράτεια της.

Με το τελευταίο ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2011, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναδείχθηκε και πάλιν ως ένα μείζον θέμα της Δημόσιας Υγείας. Με βάση τις ευρωπαϊκές παραινέσεις και ακολουθώντας τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το Υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για αυτό τον τύπο καρκίνου. Βεβαίως οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να ακολουθούμε τους στόχους μας και να κάνουμε το καλύτερο με βάση τη σημερινή πραγματικότητα.

Επιλέξαμε λοιπόν τη Λάρνακα, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, ως επαρχία εκκίνησης του προγράμματος. Και είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στην Αραδίππου, που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της εκστρατείας μας, διότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον των δημοτών της για θέματα υγείας, καθώς και η ενεργός συμμετοχή της σε προγράμματα που την προάγουν.

Το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%.

Στην Κύπρο σήμερα έχουμε περίπου 260 καρκίνους του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.
Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δημιουργείται από άλλες καλοήθεις καταστάσεις, τους πολύποδες, που παίρνουν αρκετό χρόνο να εξαλλαχθούν σε καρκίνο, αν ανιχνευθούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση. Έτσι λοιπόν η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών και επομένως θα αυξήσει τους υγιείς και χαρούμενους συνδημότες σας.

Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό: Μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του προγράμματος έχουν ήδη αποδείξει τόσο την επιστημονική, όσο και την πρακτική του αξία. Μετά από την επιτυχή παρουσίαση του από Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας στην ΕΕ, Ιταλοί επιστήμονες, που το κατέταξαν στα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα, επισκέφθηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εφαρμογής του. Τα δε πρώτα αποτελέσματα δεικνύουν ότι 27 συνάνθρωποι μας είχαν μια προκαρκινική κατάσταση και με την αφαίρεση των πολυπόδων αφαίρεσαν και την πιθανότητα να εισβάλει αργά και σταθερά ο καρκίνος στη ζωή τους.

Δεν έχω παρά να σας προτρέψω, ως ιατρός και ως αρμόδιος Υπουργός για την Υγεία, να λάβετε όλοι μέρος στο προληπτικό αυτό πρόγραμμα.

Ο συνάδελφος δρ Χρυσόστομος Κλώνης, Βοηθός Διευθυντής και Γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς, θα σας παρουσιάσει πολύ παραστατικά όλα τα επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αραδίππου κ. Ευάγελλο Ευαγγελίδη και τους ανθρώπους του, τους συνεργάτες μου, αλλά και τον καθένα από σας που θα συμβάλει στην επιτυχία του προγράμματος.

Σας εύχομαι λοιπόν να είσαστε πάντα υγιείς και να χαίρεστε την όμορφη κοινότητά σας.