18/10/13

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Τ. Μητσόπουλου στα εγκαίνια Νέου Κέντρου Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να παραδώσουμε στην πόλη και στο κοινό της Λάρνακας, αλλά και στους ξένους επισκέπτες, ένα νέο έργο πολιτισμού. Η δημιουργία νέας εισόδου και η οργάνωση ενός Νέου Κέντρου Επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο Κιτίου αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας, δημιουργώντας ανάπτυξη και αξιόλογη υποδομή που τόσο χρειάζονται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας.

Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε, τόσο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και από το Δήμο Λάρνακας και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, η ανάγκη για δημιουργία ευκολότερης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο Κιτίου. Σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως λόγω του σχεδιασμού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα παρέχει κάτι πολύ περισσότερο από μια νέα, πιο λειτουργική, πρόσβαση. Πέραν του νέου εκδοτηρίου εισιτηρίων, στο χώρο της νέας εισόδου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων οργάνωσε ένα ολοκληρωμένο, Νέο Κέντρο Επισκεπτών. Η προσέγγιση στο χώρο επιτυγχάνεται με έναν άνετο χώρο στάθμευσης μπροστά από το νέο εκδοτήριο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι γύρω δρόμοι. Το σημαντικότερο στοιχείο του νέου έργου είναι η πλήρης και εκ βάθρων αποκατάσταση και συντήρηση ενός κτηρίου παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Επισκεπτών. Μια παραδοσιακή οικία λαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα που συντηρήθηκε με επιμέλεια και διαμορφώθηκε για να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες.

Η πόλη της Λάρνακας χαρακτηρίζεται από πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολιτιστική ταυτότητα. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης πρέπει να βρούμε τρόπους να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε προς όφελος της ποθούμενης ανάπτυξης. Σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, θρησκευτικά μνημεία και οχυρώσεις των μέσων χρόνων, αλλά και μνημεία των νεώτερων χρόνων αφενός, μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία της Λάρνακας, αφετέρου διαμορφώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Αυτόν τον πλούτο μπορούμε να τον αναδείξουμε και να τον αξιοποιήσουμε ως μοχλό ανάπτυξης της σύγχρονης πόλης. Η αξιοποίηση των μνημείων για τις σύγχρονες ανάγκες θα πρέπει να επιτυγχάνεται με πλήρη σεβασμό στον χαρακτήρα τους και την ιστορική τους αξία. Ο σεβασμός στην κληρονομιά που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση μας, τιμά εμάς τους ίδιους και μας καθιστά φορείς πολιτισμού ισάξιου του πολιτισμού που παραλάβαμε. Τα μνημεία μας θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που δεν θα συνιστά εμπορευματοποίηση της ιστορίας και των παραδόσεων μας.

Με γνώμονα τα όσα έχω αναφέρει, συγχαίρω το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το έργο που μας παραδίδει σήμερα, γιατί αυτό πληροί τις προϋποθέσεις για ορθή ανάδειξη και προστασία του πολιτισμού μας. Το Νέο Κέντρο Επισκεπτών αφενός αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λάρνακας, αφετέρου αξιοποιεί ένα αρχαίο μνημείο με πλήρη σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, εντάσσοντας μια οικία λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με δημιουργικό τρόπο, στις σύγχρονες ανάγκες.

Συγχαίροντας θερμά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δρα Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου, αλλά και όλα τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου, κηρύσσω αυτό το νέο έργο ανοικτό για το κοινό.