5/10/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και σε όλες τις Οργανώσεις μέλη του.

Σας συγχαίρω εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις σας.


Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της ανθρωπότητας αλλά, ιδιαιτέρως, της Κύπρου μας, η νέα γενιά και οι οργανωμένοι της φορείς πρόκειται να διαδραματίσουν ένα εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και πρωτοποριακό ρόλο. Είναι γι’ αυτό που οι νέοι και οι οργανωμένοι φορείς τους πρέπει αδράξουν τις ευκαιρίες και να γίνουν μπροστάρηδες στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Κύπρου. Να ανοίξουν ένα δημοκρατικό διάλογο διαρκείας με τους νέους της πατρίδας μας που μέσα σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία εξελίξεων και κοσμογονικών αλλαγών, αλλά και μέσα στη δίνη της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει την πατρίδα μας, ζουν και μεγαλώνουν στις συνθήκες της κατοχής οραματιζόμενοι την εθνική δικαίωση αλλά και μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δημιουργική.

Στην κοινωνία της βασιλείας του αμοραλισμού, αντιτάξετε τα όνειρά σας, τα κοινωνικά οράματα, τις ηθικές αξίες, το νέο πολιτικό πολιτισμό που θέλετε να χτίσετε. Προωθείστε την αντίληψη της συμμετοχής, τη δράση και τις πρωτοβουλίες με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας, το συλλογικό της ήθος, τον προσανατολισμό και τον πολιτισμό της με κέντρο πάντοτε τον άνθρωπο, την ολοκλήρωση και την ευημερία του, την ικανοποίηση των υλικών αλλά και των πνευματικών του αναγκών.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φετινή σας Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καθώς η Κύπρος μας προσπαθεί να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει μέσα από τη δίνη του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται έξωθεν. Η κρίση επαναφέρει στο μυαλό μας την παράνοια της ανεξέλεγκτης εξουσίας, της συγκέντρωσης πλούτου, πολιτικής, δημοσιογραφικής και στρατιωτικής εξουσίας και τις συνέπειες τις άμετρης εκμετάλλευσης της δύναμης των ισχυρών. Μια μη ελεγχόμενη εξουσία που δεν υπολογίζει και δεν δίνει λόγο σε κανένα, που δεν υπόκειται σε κανενός είδους δημοκρατικό έλεγχο και όπου ο πολίτης έχει περιθωριοποιηθεί, είναι αδύναμος και χειραγωγείται μέσω της παραπληροφόρησης, του φόβου ή ακόμα και του καταναγκασμού.

Η κρίση αναδεικνύει την απουσία διαφάνειας στο χώρο της διακυβέρνησης, ενώ τις συνέπειες της τις βιώνετε καθημερινά, δραματικά, εσείς.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι γιατί τραπεζίτες που δημιούργησαν τρισεκατομμύρια επισφαλών απαιτήσεων, καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν με εκατομμύρια προσωπικής περιουσίας, ενώ παράλληλα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις.

Η ανεργία ανάμεσα στους νέους ανθρώπους αποτελεί πραγματική κοινωνική μάστιγα. Η απογοήτευση, η αγανάκτηση και η οργή κυριαρχεί στον κόσμο. Οργή για την αποτυχία κυβερνήσεων να ελέγξουν αποτελεσματικά τους πολυεθνικούς γίγαντες και τις τραπεζικές ελίτ που διέφθειραν την πολιτική ζωή υποσκάπτοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τη δημοκρατία. Οι αγορές είναι αυτές που πραγματικά κυβερνούν ενώ περιθωριοποιούνται οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες, τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη οι αγορές να τεθούν κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοκρατικών θεσμών. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη η δημοκρατία να επανέλθει στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης.

Σήμερα η μεγάλη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Υπάρχει μόνο μια λύση στην κρίση της απασχόλησης. Δουλειές. Κανένας νέος δεν πρέπει να αφήνεται να αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για να υπερνικήσουμε τη μακροπρόθεσμη ανεργία των νέων. Με πραγματική κατάρτιση και πραγματικές προοπτικές. Για πραγματικές θέσεις εργασίας και πραγματικές ευκαιρίες για τους νέους.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των εργοδοτών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Και με δέσμευση κάθε επιχείρησης και κάθε εταιρείας που κερδίζει ένα κυβερνητικό συμβόλαιο να εργοδοτεί ένα ποσοστό νέων ανθρώπων.

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι περιστάσεις κρίσιμες. Σε ένα κόσμο ταραγμένο και άγριο, με τις περιφερειακές ανισότητες να κυριαρχούν, την οικονομική κρίση να περιθωριοποιεί ευρύτατες κοινωνικές ομάδες και σε μια πατρίδα που μαστίζεται από το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, η επιλογή της νέας γενιάς είναι μονόδρομος. Συμμετοχή, δράση και δημιουργικές πρωτοβουλίες, για να πάρει όπως της αξίζει και δικαιούται το τιμόνι της χώρας στα χέρια της.

Οι προοπτικές και το μέλλον μιας κοινωνίας κρίνεται από τις επιδόσεις της μεταξύ των νέων. Η κοινωνία χρειάζεται την ενέργεια σας. Χρειάζεται το πνεύμα σας. Χρειάζεται τον ιδεαλισμό σας. Αλλά και οι προοπτικές και το μέλλον μιας χώρας κρίνεται από το κατά πόσον οι νέοι αισθάνονται ότι έχουν ρόλο σε αυτό. Η κοινωνία κρίνεται από τους νέους της και οι νέοι της κρίνονται από τις γνώσεις και τις σκέψεις τους. Έχετε οδοδείκτη σας τον αγώνα για δικαίωση της πατρίδα μας και για δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας, αυτής που δεν καταφέραμε εμείς να σας χαρίσουμε.

Απευθύνω και πάλι χαιρετισμό στη σημερινή σας Γενική Συνέλευση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Χρίστος Σενέκης.