27/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στο Φιλολογικό Μνημόσυνο Πεσόντων Αξιωματικών

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.00 μμ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο Φιλολογικό Μνημόσυνο Εφέδρων Αξιωματικών, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, προς τους ηρωικώς πεσόντες και αγνοουμένους, Έφεδρους Αξιωματικούς μας.

Τα σημερινά αποκαλυπτήρια του περίλαμπρου μνημείου το οποίο αποτελεί και εθνικό χρέος προς τους αθάνατους νεκρούς Αξιωματικούς μας, δίνουν σκυτάλη σε μια σεμνή τελετή. Μια μυσταγωγία που προσομοιάζει με τη λιτή και απέριττη φύση των ηρώων μας. Απλών ανθρώπων που αψήφησαν τον κίνδυνο και έταξαν τον εαυτό τους στην υπεράσπιση των υπέρτατων αγαθών και αξιών της φυλής μας.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά το θλιβερό καλοκαίρι του 1974, ο κυπριακός λαός μετράει ακόμα τις αναρίθμητες, νωπές πληγές του. Ήταν τότε που οι σειρήνες ήχησαν τρομακτικά και ο βρόντος τους ανήγγειλε τον ερχομό τον ορδών του Αττίλα. Γυναίκες και παιδιά έτρεχαν αλλόφρονες στους δρόμους. Πρόσφυγες, στοιβαγμένοι πρόχειρα σε φορτηγά, έψαχναν τη σωτηρία μακριά από τις λυσσασμένες πολεμικές μάζες του κάπηλου εισβολέα. Άφηναν πίσω περιουσίες και κόπους μιας ζωής, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία.

Πεσόντες, δολοφονηθέντες και αγνοούμενοι, συνέθεσαν την τραγική εικόνα της καταστροφής. Αρκετές ηρωικές μορφές, ήρθαν να προστεθούν σε αυτές του Γρηγόρη Αυξεντίου, του Ευαγόρα Παλλικαρίδη και των άλλων ηρώων της φυλής μας. Η πανάρχαια Ελληνική ψυχή, τροφοδότησε για μια ακόμα φορά το σθένος των παλικαριών μας που αντιστέκονταν με πείσμα απέναντι στον Τούρκο εισβολέα. Ο βροντώδης βρυγμός τους, ακούστηκε σε κάθε γωνιά και στόλισε τον αέρα της πατρίδας μας με την απόφαση να μείνουν εκεί. Στο μετερίζι του Ελληνισμού και της ζωής τους, αρνούμενοι να παραδώσουν τα ιερά όπλα.

Σήμερα, μνημονεύουμε αυτούς που γενναιόδωρα προσέφεραν ότι πολυτιμότερο είχαν, για την ελευθερία αυτού του τόπου. Για αυτούς τους αξέχαστους ήρωες, τους Έφεδρους Αξιωματικούς μας, υπερηφανευόμαστε και αισθανόμαστε ανυπολόγιστη τιμή. Χωρίς αναστολές και απαλλαγμένοι από κάθε ανθρώπινο πάθος, πρόταξαν τα στήθη τους για να συγκριθούν με τον χάλυβα και το κρύο ατσάλι του εχθρικού μηχανοκίνητου θώρακα. Δεν λύγισαν ούτε μπροστά στην τρομερή εικόνα του Τούρκου διαγουμιστή. Το ιερό τους παράδειγμα, χαράζει φωτεινή πορεία για όλους μας. Η ανιδιοτελής θυσία τους, έσπρωξε μακριά τα μαύρα σύννεφα του σκοταδισμού και έφερε το ποθητό γλαυκό χρώμα στον ουρανό της πατρίδας μα και στη ψυχή μας. Ελπίδα και θέληση για επιστροφή, που γίνεται διαπρύσιος κήρυκας ελευθερίας και λυτρωμού.

Οι πανίερες ψυχές τους, θα αγκαλιάζουν για πάντα, κάθε σπιθαμή αυτής της γης, που ποτίστηκε με το άλικο νεανικό τους αίμα. Θα αποτελούν τα διαχρονικά ακροπύργια και τους στυλοβάτες για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Η αυταπάρνηση και η αποφασιστικότητά τους, θα διατρανώνει την πίστη μας για επιστροφή στην πατρώα γη και θα ενισχύει τον αγώνα μας για απόσειση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Η αλλαγή στον γεωπολιτικό χάρτη, αλλά και η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, μας επιτρέπει να ελπίζουμε και σε αλλαγή στάσης του διεθνούς παράγοντα προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του προς τον αδιάλλακτο παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Τον ταραξία της νομιμότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας.

Οι οικονομικές και άλλες δυσκολίες, δεν πρέπει να αφήνονται να διαβρώνουν τη συλλογικότητα και την ομοψυχία, στοιχεία τα οποία ανέκαθεν, αποτελούσαν χαρακτηριστικό του λαού μας. Τα όποια σύνδρομα διάσπασης και διχόνοιας, πρέπει να παραμεριστούν. Οφείλουμε να πορευθούμε σε κοινά μονοπάτια, σε αγώνα επίτευξης ευημερίας και προόδου για την πατρίδα μας. Πρωταρχικός μας στόχος, ήταν και παραμένει η δίκαιη επίλυση του εθνικού μας ζητήματος. Μια λύση, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας. Το χρωστάμε στους ήρωές μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, και να διαβεβαιώσω όλους, ότι, οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν, μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας και τη δικαίωση των αγώνων του λαού μας.


Σημ. Τον χαιρετισμό θα εκφωνήσει, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ο Ταξίαρχος κ. Θεοφάνους Θεοφάνης.