21/10/13

Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου

Όραμα και στόχοι
Όραμά μας είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ώστε να αποτελέσει ξανά παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής στη βάση της διατήρησης του περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη γεωργοκτηνοτροφία, να την τοποθετήσουμε σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση και να αυξήσουμε τη συνεισφορά της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Παράλληλα, στόχος και δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η αειφόρος διαχείριση των φυσικών μας πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος. Η υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα κονδύλια που παρέχονται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η πρόκληση και η συνεχής μας προσπάθεια.
Δυστυχώς τα γεγονότα του Μαρτίου ανέτρεψαν τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και μας υποχρέωσαν να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό δώσαμε βάρος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εξασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και στη λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τους αγρότες μας.
Τα μέτρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν καθώς και οι ενέργειες που δρομολογήθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων μου, τα οποία θα αναλύσω στη συνέχεια, σκοπό έχουν:
1. Τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την ανάπτυξη της υπαίθρου με την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
2. Την προστασία και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, των δασών και των υδάτινων πόρων.
3. Τη χρηστή διαχείριση και διοίκηση και τη δημοσιονομική περισυλλογή μέσω της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου για μια σύγχρονη, ευέλικτη και παραγωγική δημόσια υπηρεσία που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κράτους και των πολιτών, καθώς και μέσω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών για τη δημιουργία περιθωρίου για ανάπτυξη και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.
4. Την ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου και την ενίσχυση της συνεργασίας της με τρίτες χώρες
Μέτρα που λήφθηκαν και ενέργειες που δρομολογήθηκαν
Οικονομική ενίσχυση για στήριξη του αγροτικού κόσμου
Συνολικό ποσό 55 εκ. θα διοχετευθεί μέσα στο 2013 για οικονομική στήριξη του αγροτικού κόσμου. Τα κονδύλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου και των Λειτουργών του.
Συγκεκριμένα, €10 εκ. θα δοθούν για την ενίσχυση της γεωργοκτηνοτροφίας, από τα οποία €3 εκ. έχουν ήδη καταβληθεί. Τα υπόλοιπα €7 εκ. περίπου εκατομμύρια εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και γίνονται προσπάθειες για την άμεση καταβολή τους. Τα €40 εκ. προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ €5,5 εκ. αποτελούν αύξηση που πετύχαμε πρόσφατα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για εκταρικές επιδοτήσεις. Επιπλέον η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση αγροτικού πετρελαίου για σκοπούς κίνησης ύψους €600.000.
Επισημαίνεται ότι μέσω των σχεδίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που έχουμε ενεργοποιήσει θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 400.
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Πλήρης είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, όπως για παράδειγμα η αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης και η ενεργοποίηση των προγραμμάτων, έχει διασφαλιστεί η απορρόφηση του 100% των διαθέσιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στα είκοσι οκτώ κράτη μέλη σε υλοποίηση και απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.
Χρηστή διαχείριση και εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών
Σημαντικές εξοικονομήσεις έχουν γίνει στο Υπουργείο τους τελευταίους έξι μήνες που αφορούν την καταβολή ενοικίων για κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες πλησιάζουν το €1 εκ. τον χρόνο, ενώ σημαντικές εξοικονομήσεις θα γίνουν και από τις μειώσεις σε επιδόματα.
Με την κατάργηση των τριών ημικρατικών οργανισμών, ήτοι του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας και του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, εξοικονομούνται σημαντικά ποσά από λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, με την κατάργησή τους τα περιουσιακά τους στοιχεία θα περιέλθουν στο κράτος, η αξία των οποίων ξεπερνά τα €20 εκ.
Αναδιάρθρωση των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι ανάμεσα στα τρία πρώτα Υπουργεία από τα οποία άρχισε η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, ευέλικτης και παραγωγικής Δημόσιας Υπηρεσίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Προώθηση αναπτυξιακών έργων
Το Υπουργείο, με σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση των κονδυλίων του προϋπολογισμού του, προχώρησε, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, σε αριθμό προκηρύξεων προσφορών που αφορούν σε αποχετευτικά έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 85%.
Τονίζεται ότι η προώθηση των αναπτυξιακών έργων και οι ενισχύσεις που δίνονται δεν είναι πρόσθετες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά προέρχονται από εξοικονομήσεις €20 εκ. από τη μείωση αγοράς ποσοτήτων αφαλατωμένου νερού και την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεργασία με τρίτες χώρες
Η Κυβέρνηση επενδύει στις σχέσεις και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Στους έξι μήνες της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη τον οποίο με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ για την καθοδήγηση και τη στήριξή του – έγιναν σημαντικές επαφές με τη Ρωσία και το Ισραήλ οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύναψη συνεργασίας με αυτές τις δύο φιλικές χώρες. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με το Ισραήλ, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ θα τιμήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεισφορά της στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Για τον σκοπό αυτό αναχωρώ αύριο για το Ισραήλ μαζί με τον Διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων, όπου εκτός από την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης, θα έχω και επαφές στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ.
Επόμενα βήματα
Όπως αναφέρθηκε, στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο καθώς και η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο στόχος αυτός θα εφαρμοστεί μέσω τριών πολιτικών: Της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, της πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη που αφορά στο περιβάλλον και της πολιτικής για τη γαλάζια ανάπτυξη που αφορά στη δημιουργία προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης από τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα.
Τώρα είναι η ώρα για την προώθηση αυτών των πολιτικών και τη μεταρρύθμιση του τομέα της αγροτικής οικονομίας μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του τομέα, με ορίζοντα το 2020. Σημειώνεται ότι επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού είναι το υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στο σημείο αυτό, προτού προχωρήσω σε πιο αναλυτική παρουσίαση του έργου που επιτελέστηκε κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, τη Γενική Διευθύντρια και τους Λειτουργούς της Διοίκησης, την Επικεφαλής του Γραφείου μου, τους Διευθυντές των Τμημάτων και όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τη συνεισφορά τους στο έργο που επιτελείται.
Πεπραγμένα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
Στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού κόσμου
Καταβολή εθνικών ενισχύσεων
Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον αγροτικό κόσμο και για τον λόγο αυτό είναι υπό διαμόρφωση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας με ορίζοντα το 2020, ώστε ο Αγροτικός Τομέας να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, για ενίσχυση της ρευστότητας και για στήριξη του αγροτικού κόσμου ώστε να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, θα παραχωρηθεί μέσα στο 2013 συνολικό ποσό €10 εκ., από αμιγώς εθνικούς πόρους, ως ακολούθως:
(α) Παραχωρήθηκε ήδη έκτακτη ενίσχυση προς την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, ύψους €3 εκ., υπό τη μορφή της κεφαλικής επιδότησης (€1.7εκ. στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, €410.000 στον τομέα της πτηνοτροφίας, €316.000 στον τομέα της χοιροτροφίας και €544.000 για τα βοοειδή)
(β) Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο η καταβολή ποσού ύψους €4 εκ. προς τους κτηνοτρόφους ως ακολούθως:
-Κεφαλική επιδότηση για την αιγοπροβατοτροφία €2,4εκ.
-Ενίσχυση για βοοειδή €1,4εκ.
-Ενίσχυση στους χοιροτρόφους €171.000
(γ) Εγκρίθηκε επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο η καταβολή ποσού €2,7εκ. για αποζημιώσεις σε πατατοπαραγωγούς, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου στήριξης για ζημιές που προκλήθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες το 2010 και αφορούν σε καλλιέργειες που δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ ή άλλο ασφαλιστικό σχέδιο.
(δ) Μετά το κρούσμα ψευδοπανώλης τον περασμένο Ιούνιο, καταβλήθηκε ως αποζημίωση στους πληγέντες εξαιτίας της νόσου πτηνοτρόφους ποσό €640.000, ενώ υποβλήθηκε αίτημα για οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, για κάλυψη μέρους των δαπανών. Επισημαίνεται η αξιέπαινη προσπάθεια των Λειτουργών του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάστηκε.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013
Αποφασίσθηκε από την Κυβέρνηση η επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2013, το οποίο είχε παγοποιηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Με την επανεκκίνησή του δόθηκαν εγκρίσεις σε δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις ήταν παγοποιημένες από τον Αύγουστο του 2012, για καταβολή ποσού €40 εκ. για το 2013 και €47εκ. για το 2014.
Έχουμε πετύχει την αύξηση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πρόγραμμα σε ποσοστό από το 50% στο 85% για το 2013. Αυτό σημαίνει ότι από τα €40 εκ. με τα οποία θα ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας μέχρι το τέλος του 2013 τα €32 εκ. θα προέρχονται από ευρωπαϊκές πιστώσεις. Η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης επέλυσε και το πρόβλημα της αδυναμίας της καταβολής της εθνικής συμμετοχής για υλοποίηση του Προγράμματος 2007-2013, εκμηδενίζοντας κάθε κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών πόρων. Λάβαμε δηλαδή όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσουμε την πλήρη αξιοποίηση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Από τα €40 εκ που αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2013 έχουν δοθεί ήδη €18 εκ ως ακολούθως:
· €8 εκ. για αγροπεριβαλλοντικές δράσεις για 12.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις
· €5,2 εκ. για μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας
· €2,5 εκ. για έργα υποδομής στην ύπαιθρο και
· €2,3 εκ. σε διάφορα άλλα μέτρα
Τα υπόλοιπα €22 εκ. θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ως ακολούθως:
· €6 εκ. για δικαιούχους αγροπεριβαλλοντικών μέτρων
· €5,5 εκ. για ενισχύσεις στις μειονεκτούσες περιοχές
· €6 εκ. για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και
· €4,5 εκ. για διάφορα άλλα μέτρα
Αντίστοιχα για το 2014 θα καταβληθούν συνολικά σε δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις ήταν παγοποιημένες από τον Αύγουστο του 2012 €47 εκ. περίπου, ως εξής:
· €6 εκ. σε 220 νέους γεωργούς
· €25,3 εκ. σε 272 γεωργικές εκμεταλλεύσεις για επενδύσεις, εκσυγχρονισμό και για αναδιάρθρωση
· €1,2 εκ. σε 8 κτηνοτροφικές μονάδες για περιβαλλοντικές επενδύσεις
· €700.000 για εκπαιδεύσεις 220 γεωργών και άλλων δικαιούχων
· €6,4 εκ. για εκσυγχρονισμό 89 μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων
· €2,8 εκ. για 50 προτάσεις για έργα υποδομής όπως δημιουργία Κέντρων Επισκεπτών, δημιουργία νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων και μονοπατιών μελέτης της φύσης
· €4,5 εκ. στο πλαίσιο του επενδυτικού Μέτρου 1.5.1
Με σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση θα καταβληθούν συνολικά €87 εκ. μέσα στο 2013 και 2014, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Με τα μέτρα αυτά θα εκσυγχρονιστούν πέραν των 360 μονάδων (γεωργικών και μεταποιητικών) και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα ξεπεράσουν τις 400.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Πετύχαμε να εξασφαλιστεί αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο 73%, αντί στο 53%, για το Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020, για τα δύο πρώτα χρόνια χωρίς να μειωθεί η συνολική δημόσια δαπάνη του Προγράμματος. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να απορροφήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια με πολύ μικρή συμμετοχή από εθνικούς πόρους, ενόσω η Κύπρος θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και η ρευστότητα θα είναι περιορισμένη. Ως Κύπρος πετύχαμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την αύξηση για όλα τα κράτη μέλη που εντάσσονται σε μηχανισμό στήριξης και δεν είναι χώρες συνοχής. Σημειώνεται ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 ανέρχονται στα €220 εκ. και για την ετοιμασία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης διεξάγεται ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μείωση των δαπανών γεωργικής παραγωγής
Για να καταστήσουμε τον αγροτικό τομέα πιο ανταγωνιστικό ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια για μείωση των δαπανών παραγωγής. Θα εξετάσουμε σχολαστικά όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Ήδη η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει αγροτικό πετρέλαιο για σκοπούς κίνησης, 5% επιπλέον σε όσους δικαιούνται χρωματισμένο πετρέλαιο στις επιχορηγούμενες τιμές του αγροτικού πετρελαίου, ένα «πακέτο» €600.000. Αποφασίστηκε επίσης μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο από 18% σε 5%, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα των αγροτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Εξεύρεση και αξιοποίηση γεωργικής γης
Μελετάται η εξεύρεση γεωργικής γης, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της καλλιέργειας της με την εργοδότηση νέων και ανέργων. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν εγκριθεί τα κριτήρια παραχώρησης της γης. Παράλληλα, δεχθήκαμε αιτήσεις από ανέργους οι οποίοι επιθυμούν δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα και ετοιμάστηκε πρόγραμμα εκπαίδευσής τους το οποίο ήδη υλοποιείται. Ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 348 ατόμων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι επόμενες σειρές που θα διεξαχθούν εντός Οκτωβρίου και Νοέμβριου 2013.
Αύξηση κατά €5,5 εκ. στο ποσό που θα χορηγηθεί για εκταρικές επιδοτήσεις για το 2013
Το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών τον οποίο ευχαριστώ για τη συνεργασία, αξιολογώντας τη διαμόρφωση της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Κύπρου όπως αυτή παρουσιάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια και με στόχο τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του οικονομικού φακέλου εκταρικών επιδοτήσεων, προέβηκε σε ενέργειες ώστε αυτή να μειωθεί από 140 χιλιάδες σε 127 χιλιάδες εκτάρια. Μετά από δική μας αίτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου. Ως εκ τούτου, από το έτος 2013 και εντεύθεν ο συνολικός οικονομικός φάκελος θα τυγχάνει πλήρους απορρόφησης.
Για το έτος 2013 η Κύπρος θα απορροφήσει επιπλέον το ποσό των €5,5 εκ., που θα χανόταν. Υπολογίζεται ότι για τα έτη 2008 μέχρι 2012 χάθηκαν €27,5 εκ. περίπου. Η συνολική επιδότηση που θα λάβουν οι αγρότες θα ανέλθει στα €53,5 εκ. και θα είναι αυξημένη κατά 34% ανά δεκάριο, σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ. Η ενισχυμένη εκταρική επιδότηση θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2014.
Προστασία και αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων
Σε ό,τι αφορά στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αποφασίστηκε η ετοιμασία πλαισίου διαχείρισης εσόδων από δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου με τη δημιουργία Διαχειριστικής Επιτροπής η οποία, μεταξύ άλλων, θα αποτελεί το Συμβουλευτικό Σώμα του Υπουργού για διαμόρφωση προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για διάθεση και αξιοποίηση των εσόδων. Το πλαίσιο αυτό θα είναι το εργαλείο για την άσκηση και προώθηση της πολιτικής μας για την πράσινη ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι έχει ήδη εισπραχθεί ποσό ύψους 2 εκ.
Επίσης, επιτεύχθηκε επιτάχυνση στη διαδικασία αξιολόγησης περιβαλλοντικών μελετών και γνωμοδοτήσεων προς την Πολεοδομική Αρχή, με στόχο τη γρηγορότερη αδειοδότηση έργων χωρίς εκπτώσεις σε βάρος του περιβάλλοντος.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013
Η Κύπρος παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, κατάφερε να διατηρεί την πρωτιά ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη στην υλοποίηση και την απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.
Με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για αύξηση του ποσοστού της Ευρωπαϊκής Συνεισφοράς για το Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 από 50% σε 60% για το 2013. Πέραν τούτου, έχει ενεργοποιηθεί η πρόνοια για τροποποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την τελική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την ΕΕ στο 85% για αριθμό σχεδίων.
Για το Πρόγραμμα της Αλιείας 2007-2013 έχουν επίσης γίνει οι ακόλουθες ενέργειες:
· πληρωμή των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης των Σχεδίων για Παραγωγικές Επενδύσεις στη Υδατοκαλλιέργεια και Επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Αλιευτικών Προϊόντων συνολικού ποσού €900.000.
· ένταξη των έργων υποδομής που αφορούν τον Άξονα 4: Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών στους παράκτιους δήμους και κοινότητες συνολικού προϋπολογισμού €1εκ.
· δημιουργία τεσσάρων Τεχνητών Υφάλων (ΤΥ) στις θαλάσσιες περιοχές Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Λεμεσού και Πάφου έναντι δαπάνης €1εκ.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2014-2020
Αναφορικά με την ετοιμασία του Προγράμματος της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, σημειώνεται ότι ολοκληρώνουμε σύντομα τις διαδικασίες προγραμματισμού και καθορισμού των προτεραιοτήτων, έχοντας διεξαγάγει ευρεία διαβούλευση με κοινωνικούς και θεσμικούς εταίρους.
Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αλιεία την περίοδο 2014-2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τα €30 εκ., αφού μετά από συντονισμένες προσπάθειες και αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με την Επίτροπο Αλιείας της ΕΕ καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση 50% στο αρχικό ποσό που θα κατανεμόταν στην Κύπρο.
Χρηστή διαχείριση, διοίκηση και δημοσιονομική περισυλλογή
Προχωρούμε άμεσα με την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών μας. Το Υπουργείο είναι μεταξύ των τριών πρώτων που άρχισαν τη μεταρρύθμιση, με στόχο μια σύγχρονη, ευέλικτη και παραγωγική δημόσια υπηρεσία που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κράτους και των πολιτών, σε συνεργασία με τη Διεθνή Τράπεζα και Εμπειρογνώμονες από τη Μεγάλη Βρετανία. Στο παρόν στάδιο διενεργούνται μελέτες και τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης θα δημοσιοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2014. Η Υπουργική Επιτροπή θα έχει ενώπιον της όλες τις εισηγήσεις και θα λάβει τις αποφάσεις της μέχρι τον Μάρτιο του 2014, ενώ τα όσα θα έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν τον Ιούλιο του 2014.
Αποφασίστηκε η κατάργηση τριών Ημικρατικών Οργανισμών, του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας και του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, αφού κρίθηκε ότι έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους. Με την κατάργησή τους τα περιουσιακά τους στοιχεία, που η αξία τους ξεπερνά τα €20 εκ., θα περιέλθουν στο κράτος και θα εξοικονομηθούν τα έξοδα λειτουργίας τους. Στη βάση της δέσμευσης της Κυβέρνησης να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, οι 81 εργαζόμενοι στους Οργανισμούς αυτούς θα απορροφηθούν από διάφορες κρατικές Υπηρεσίες.
Για να υλοποιήσουμε τα όσα αναφέρονται προχωρούμε, ως Υπουργείο, σε περικοπές στις λειτουργικές μας δαπάνες, με στόχο να διοχετευτούν αυτά τα χρήματα στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Σημαντικές είναι οι μειώσεις των δαπανών για ενοίκια, αφού με την επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων και την αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, ώστε να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία μεγέθη οι ανάγκες σε στεγαστικό χώρο, πετύχαμε μειώσεις που αγγίζουν το €1 εκ. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις / συμπτύξεις θα αποφέρουν εξοικονομήσεις και σε άλλα συναφή έξοδα και γίνονται με την πλήρη συνεργασία των Τμημάτων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται.
Αποφασίστηκε, επίσης, η αξιοποίηση του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού σε εκστρατεία καθαρισμού σημαντικών φυσικών περιοχών υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Η εκστρατεία αυτή θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και θα επαναληφθεί την ίδια περίοδο το 2014.
Αναπτυξιακά έργα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής
Υλοποιούνται αποχετευτικά έργα με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ μέχρι 85%, συνολικού προϋπολογισμού €150 εκ. περίπου.
Μέσα στο 2013 προωθήσαμε τα ακόλουθα:
-Προκήρυξη και προώθηση προσφορών για το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Σωτήρας και της Κοινότητας Λιοπετρίου,
-Προκήρυξη διαγωνισμού για τον σχεδιασμό, κατασκευή και εικοσαετή λειτουργία και συντήρηση του μεγάλου έργου του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην Άχνα,
-Προκήρυξη προσφορών για τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και συναφών εργασιών καθώς και εικοσαετή λειτουργία και συντήρηση στον Δήμο Αθηένου, και
-Προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών στην κοινότητα Ξυλοτύμπου.
Ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες
Έγιναν συναντήσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο με τη Ρωσική Ομοσπονδία και το Ισραήλ με στόχο την ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου με τρίτες χώρες. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Ισραήλ τον Αύγουστο του 2013 και στη Ρωσία στα μέσα Οκτωβρίου.
Στα πλαίσια του μνημονίου ιστορικής αλλά και υψίστης πολιτικής σημασίας, που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων, ετοιμάζεται και προωθείται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και του Υπουργείου μας. Πρόσθετα, μνημόνιο συνεργασίας ετοιμάζεται μεταξύ του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ.
Με τον Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουμε συμφωνήσει να προωθήσουμε θέματα που αφορούν στις εξαγωγές προς τη Ρωσία κρεάτων και προϊόντων ζωικής προέλευσης, καθώς και πατατών, φυτών και οινικών προϊόντων.
Επόμενα βήματα
Υπενθυμίζεται ότι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο, καθώς και η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός θα εφαρμοστεί μέσω τριών πολιτικών: την πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη που αφορά στο περιβάλλον και την πολιτική για τη γαλάζια ανάπτυξη που αφορά στη δημιουργία προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης από τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της αγροτικής οικονομίας θα γίνει μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του τομέα με ορίζοντα το 2020 και θα έχει επίκεντρο το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Καταλήγω σημειώνοντας ότι τα όσα έχω αναφέρει είναι τα πλέον σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν και ενέργειες που δρομολογήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες. Πρόσθετο σημαντικό έργο επιτελείται από όλα τα Τμήματα του Υπουργείου, για το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου όλους τους Διευθυντές και Λειτουργούς των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου.