6/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Π. Πετρίδη στα εγκαίνια του Ιατρείου Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό σήμερα στα εγκαίνια του Ιατρείου Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με πρωτοβουλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, έχει προβεί στη σύσταση του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Φωλιά Αγάπης», το οποίο προσφέρει βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης προς τους άπορους και πάσχοντες συνανθρώπους μας. Επιπρόσθετα, έχει προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείου το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση και τα συγχαρητήρια μου στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για την πρωτοβουλία του αυτή και για τις συνεχείς και ακούραστες υπηρεσίες που προσφέρει στο στόχο για προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Τόσο η φιλανθρωπία, όσο και η αλληλεγγύη αποτελούν χωρίς αμφιβολία άξιες στάσεις ζωής στον ανθρώπινο βίο. Συγχαρητήρια αρμόζουν και στους εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τις πανανθρώπινες αυτές αξίες και αρχές.

Η εθελοντική εργασία πάντα αποτελούσε μέρος κάθε πολιτισμού και κοινωνίας. Η γενική έννοια του εθελοντισμού καθορίζεται ως η συνεισφορά ατόμων στο πλαίσιο μιας μη κερδοσκοπικής, μη αμειβόμενης δραστηριότητας, που προσφέρεται στον ελεύθερο χρόνο του καθενός. Αποτελεί κοινωνική προσφορά όχι μόνο σε ώρες κρίσεων, αλλά και σε περιόδους ειρήνης, με τη βοήθεια των φτωχών και την ανακούφιση των λιγότερο προνομιούχων ατόμων ή ομάδων μιας κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός παρέχει όλες τις πράξεις με ψυχή, με «θέλω» και έργα. Δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, όπως τη συλλογική δράση, την κοινωνική αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας που εκδηλώνεται μέσα από την κοινωνική προσφορά. Στη σημερινή κοινωνία η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ.

Είναι καθήκον μας να αναδεικνύουμε και να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι οι συγκροτημένες κοινωνίες που ευημερούν, στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του. Γιατί μέσα από αυτές οικοδομούμε ένα σύστημα αξιών που τιμά τον άνθρωπο και την κοινωνία μας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Υγείας συγχαίρει την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για την πρωτοβουλία της για κοινωνική δράση και είναι συνεργός και συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει σημαντικά στο να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας, η πρακτική της κοινωνικής ευθύνης ως βασικού εργαλείου κοινωνικής ανάπτυξης της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Καλές δουλειές και καλές επιτυχίες στο έργο σας.