3/10/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κοινοβουλευτικού κόμματος ΕΔΕΚ, υπό τον Αντιπρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Βαρνάβα. Η συνάντηση διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Άμυνας, μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης και στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι  η ενημέρωση ήταν  συνέχεια της σύσκεψης για την άμυνας που  έγινε στο Τρόοδος. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την παρούσα κατάσταση της Εθνικής Φρουράς. «Αλλά περισσότερο αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μας όσον αφορά την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», συμπλήρωσε.
Ανέφερε επίσης: «Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα. Οι αλλαγές που θα επέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα είναι ριζοσπαστικές και θα έχουν να κάνουν με ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στη δομή, την οργάνωση, στη λειτουργία, στους εξοπλισμούς και στα νομοθετήματα. Θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αυτόν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού προηγηθούν όλες οι συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα πριν το τέλος του χρόνου. Και εύχομαι, στο πνεύμα που έχουμε εγκαινιάσει με όλα τα κόμματα, ώστε η άμυνα να αποτελέσει αν θέλετε κοινή προσπάθεια όλων των κομμάτων να αφήσουμε τα θέματα άμυνας μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ενδιαφέρουν πάνω από όλα τον τόπο και έχουν σαν κύριο στόχο και κύρια αποστολή το να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». 
Κλείνοντας o κ. Φωτίου ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον κ. Βαρνάβα και το κόμμα του και είπε ότι η εποικοδομητική συνεργασία θα είναι συνεχής.
Από πλευράς του ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η σημερινή συνάντηση διεξήχθη στα πλαίσια ενός προγράμματος του οποίου η ΕΔΕΚ ακολουθεί με όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης ώστε να πληροφορηθεί για την πολιτική που ακολουθείται αλλά παράλληλα να καταθέσει και τις δικές της απόψεις και θέσεις ενώπιον του έκαστου Υπουργού.
Ευχαρίστησε ακολούθως τον Υπουργό Άμυνας, τον  Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για την  πλήρη, όπως την χαρακτήρισε, ενημέρωση της αντιπροσωπείας του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Η ενημέρωση  αφορούσε, πρόσθεσε, στην υφιστάμενη κατάσταση η οποία επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου αλλά παράλληλα και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς οι οποίοι γίνονται από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας.
Ο κ. Βαρνάβας, επίσης, πρόσθεσε: «Να τονίσω ότι για μάς ως ΕΔΕΚ, ποτέ μα ποτέ, τα θέματα άμυνας, δεν ήταν θέματα κομματικών χρωματισμών. Τα θέματα άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάνω σε ένα εθνικό επίπεδο, για αυτό το λόγο έχουμε διαβεβαιώσει τον Υπουργό Άμυνας, όπως και τον Αρχηγό της ΕΦ ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις οποιεσδήποτε μελλοντικές προτάσεις θα κατατεθούν από πλευράς του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου. Πάνω από όλα όμως έχουμε υπογραμμίσει ότι ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός θα πρέπει σίγουρα να λαμβάνει υπόψη τη λειτουργικότητα και το αξιόμαχο της ΕΦ.
Για μας είναι πάνω από όλα πολύ σημαντικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου να στέλλουν ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό. Ένα  μήνυμα ασφάλειας γιατί όσο υπάρχει εισβολή και κατοχή στον τόπο μας είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε Ένοπλες Δυνάμεις που να έχουν και σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά πάνω από όλα να έχουν και υψηλό φρόνημα».
Ερωτηθείς ο Υπουργός για το κατά πόσο στο φάσμα των αλλαγών περιλαμβάνεται και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, απάντησε ότι η μείωση είναι εφικτή δεδομένου ότι θα  επέλθει η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός. «Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό είναι εφικτή και μια μείωση στη στρατιωτική θητεία» κατέληξε.

3/10/13