3/10/13

Δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη για την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων



Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, θέλω να υπογραμμίσω την μεγάλη σημασία που δίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας όλων των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά ζώα είτε είναι ζώα συντροφιάς.




Τα ζώα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και η αξία τους για την κοινωνία είναι ανεκτίμητη. Η μεταχείριση των ζώων άπτεται της δεοντολογίας και αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής της Ένωσης, η Ένωση και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων ως ευαίσθητων όντων.

Η καλή μεταχείριση των ζώων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν οι κάτοχοι ζώων και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα ζώα αποκτήσουν επίγνωση των θεμάτων και των υποχρεώσεων τους όσον αφορά την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των ζώων. Πρέπει να ενταχθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, η καλή μεταχείριση των ζώων έχει καίρια σημασία όχι μόνο για λόγους που άπτονται της σφαίρας της ηθικής, αλλά και για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων και την ποιότητα των τροφίμων που προέρχονται από αυτά.

Στην Κύπρο, από το 1994 τέθηκε σε εφαρμογή ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος, ο οποίος καθορίζει το γενικό πλαίσιο των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται κατά το χειρισμό κατοικίδιων ή αιχμάλωτων ζώων τα οποία βρίσκονται κάτω από ανθρώπινη επίβλεψη και έλεγχο, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας τους.

Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία όλες οι νομοθεσίες της Ένωσης για την προστασία των ζώων που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του επιπέδου εκτροφής, διατήρησης και προστασίας τους, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει όλες τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις που αφορούν στην προστασία και καλή διαβίωση των ζώων. Πέραν του βασικού Νόμου, στην Κύπρο εφαρμόζονται αρκετές επί μέρους νομοθεσίες, είτε κοινοτικές είτε εθνικές, οι οποίες αφορούν στην προστασία των ζώων. Μια οριζόντια νομοθεσία καλύπτει τις διάφορες πτυχές της καλής διαβίωσης όλων των εκτρεφόμενων ζώων. Ειδικοί κανονισμοί εφαρμόζονται για την εκτροφή μοσχαριών, χοίρων, ορνίθων ωοπαραγωγής, κοτόπουλων κρεοπαραγωγής, καθώς και για τη μεταφορά και τη σφαγή των ζώων. Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειράματα, καθώς και αυτά που διατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους υπόκεινται, επίσης, σε ειδικούς κανόνες.

Η προστασία και η καλή διαβίωση των ζώων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Όμως, για την επίτευξη του στόχου αυτού επιβάλλεται η ενεργός συμβολή τόσο όλων των εμπλεκομένων φορέων όσο και του κάθε υπεύθυνου πολίτη.  

Καταλήγοντας, ευχαριστώ ιδιαίτερα και συγχαίρω τα μέλη των Οργανώσεων Προστασίας Ζώων που με την ανιδιοτελή προσφορά και τις άοκνες προσπάθειες τους βοηθούν τη διάδοση των αρχών πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

----------------------------