6/10/13

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Οι ρυθμοί της ανεργίας ναι μεν ανεβαίνουν, αλλά ανεβαίνουν με πολύ μικρότερη ποσοστιαία αναλογία από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής των αποκαλυπτηρίων των προτομών του Στέλιου και της ΄Ελλης Ιωάννου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κα Αιμιλιανίδου, ερωτηθείσα για το διάταγμα του ωραρίου των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, είπε: «Στις 13 Οκτωβρίου λήγει το διάταγμα (για το ωράριο καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές), έχουμε αξιολογήσει όλα τα στοιχεία, βλέπουμε μια θετική αποτίμηση και ανάλογα, σίγουρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου, θα αποφασιστεί κατά πόσον θα επεκταθεί ή όχι».

Ερωτηθείσα για το ωράριο των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η κα Υπουργός είπε ότι «για τα Χριστούγεννα, με βάση το Νόμο, από την 1η μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα. Επίσης, με βάση τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει, 1461 άτομα έχουν εργοδοτηθεί είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ρυθμοί της ανεργίας αυξάνονται, η κα Υπουργός είπε ότι «οι ρυθμοί της ανεργίας ανεβαίνουν πράγματι, αλλά ανεβαίνουν με πολύ μικρότερη ποσοστιαία αναλογία από ό,τι προηγούμενα. Τα δεδομένα, όπως υπάρχουν σήμερα, δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να μην αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγαλύτερο βαθμό η ανεργία».

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη της ΠΟΒΕΚ ότι το νέο ωράριο θα βοηθήσει μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, η κα Υπουργός είπε: «Πιστεύω ότι πράγματι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, όμως, είχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι πράγματι είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, αλλά η επέκταση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές έδειξε ότι οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει αυτή τη ρύθμιση και δεν νομίζω ότι είναι η αιτία για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ένα διάταγμα που αφορά επιλογή του οποιουδήποτε θέλει να μείνει ανοικτός».

Τέλος, ερωτηθείσα για τα σχέδια της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι «για τη στήριξη τους υπάρχουν σκέψεις και αξιολογούνται. Πολύ σύντομα θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη».