2/10/13

Συνάντηση του Βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με μέλη της Επιτροπής «Φίλοι της Κύπρου», Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Φίλοι της Κύπρου» Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους δύο Συμπροέδρους της Επιτροπής, μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων κ.κ. Andy Love και Nick De Bois και συνοδεύεται από τη Συντονίστρια της Επιτροπής κα Mary Southcott.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπό το φώς της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. Μπαν Κι Μουν, αλλά και των επαφών του με υψηλούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών, στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νεοφύτου προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ως βήμα για την προοπτική δημιουργίας νέας δυναμικής προς επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε δε τη θέληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και επανέλαβε ότι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Ανταλλάγηκαν, ακολούθως, απόψεις γύρω από τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες στην προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Συζητήθηκαν, τέλος, η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η προοπτική εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η συμβολή της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.