5/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΤΑΜΑΣΣΙΑ 2013», στη Ψιμολόφου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, ανάμεσά σας, στη δραστήρια Κοινότητα της Ψιμολόφου, για την τελική εκδήλωση του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταμάσσια 2013», που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Ταμασσού.


Θέλω, κατ’ αρχάς, να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων του Συμπλέγματος Ταμασσού, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψιμολόφου, καθώς και στον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ταμασσός, και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για τη σημαντική αυτή διοργάνωση, αλλά και για την πλούσια σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις βραδιά. Μια βραδιά γεμάτη βιώματα, βγαλμένα μέσα από τη συλλογική μας μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μια βραδιά την οποία έχετε θέσει υπό την αιγίδα μου, χειρονομία που μου περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και για την οποία σας ευχαριστώ.

Θεωρώ το γεγονός αυτό, ως μία οφειλόμενη υποχρέωσή μου απέναντι σε μια περιοχή, που θέτει τη λαϊκή παράδοση και την κουλτούρα του λαού μας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και του ενδιαφέροντος των κατοίκων. Έχω διαπιστώσει από μόνος μου τα βήματα προόδου και ανάπτυξης που συντελούνται στο Σύμπλεγμα των Κοινοτήτων Ταμασσού, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη, ως αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και ως πηγή πολιτισμού για τον οποίο έχουμε κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα να νιώθουμε υπερήφανοι.

Το πλούσιο λαογραφικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, σε συνδυασμό με την παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων και εδεσμάτων, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Το σύμπλεγμα Κοινοτήτων Ταμασσού, που αποτελείται από τις Κοινότητες Ανάγυιας, Αναλυόντα, Επισκοπειού, Εργατών, Καμπιών, Καπέδων, Πέρα Ορεινής, Πολιτικού και Ψιμολόφου, έχει κατορθώσει να αναγάγει αυτή την εκδήλωση, που είναι πλέον θεσμοθετημένη, ως ένα από τα σημαντικότερα δρώμενα της Επαρχίας Λευκωσίας, αφιερωμένα στη λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

Όμως, αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στον τοπικό τους χαρακτήρα. Με το να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε τη συμβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στη φυσική και εθνική επιβίωση του λαού μας, τιμούμε και αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης και διαχρονικά καταξιωμένης ιστορικότητας.

Όταν μιλούμε για Πολιτισμό, δεν αναφερόμαστε σε μια αφηρημένη έννοια. Ο Πολιτισμός, είναι πρωτίστως και πάνω απ’ όλα βίωμα, αποτέλεσμα αλληλοεπιδράσεων και κοινών σημείων αναφοράς διά μέσου του χρόνου, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλοντα χώρο. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως η έννοια της εθνικής κληρονομιάς έχει διευρυνθεί, ως αποτέλεσμα επαφής και ιστορικών αλληλοεπιδράσεων με άλλους πολιτισμούς.

Αυτό, ακριβώς, το βίωμα, ως σημείο αναφοράς και κοινό τόπο σκέψης και δράσης, το σύμπλεγμα Κοινοτήτων Ταμασσού κατόρθωσε, μέσα στο πέρασμα των ετών και της συσσωρευμένης εμπειρίας, να το μετατρέψει σε ένα πραγματικά αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός, που αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων στην περιοχή.

Η Πολιτεία θα στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες, που συντηρούν και διαιωνίζουν τον πολιτισμό μας και αναδεικνύουν την εθνική μας ταυτότητα. Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης και του χαρακτήρα του λαού μας και του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού.

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ, εκ νέου, όλους τους συντελεστές του συνόλου των εκδηλώσεων «ΤΑΜΑΣΣΙΑ 2013» γι’ αυτή την υπέροχη διοργάνωση.