5/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Κενεβέζου στη συνέντευξη Τύπο για παραλαβή της προσφοράς του ΟΠΑΠ (Κύπρου)

«Στηρίζουμε κάθε αγώνα για την παιδεία – Γιατί η παιδεία είναι το πολυτιμότερο εφόδιο των νέων μας

Στηρίζουμε κάθε αγώνα για τον πολιτισμό – Γιατί ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας
Στηρίζουμε κάθε αγώνα για τον αθλητισμό – Γιατί ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής»

Κυρίες και κύριοι,

Έχω επιλέξει σήμερα να αρχίσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου χρησιμοποιώντας τις πιο πάνω προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Αφορούν, όμως, τα σλόγκαν που χρησιμοποιεί ο ΟΠΑΠ Κύπρου για την προώθηση της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πάνω άξονες αποτελούν τις κατεξοχήν αρμοδιότητες του Υπουργείου του οποίου έχω την τιμή να είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος. Οι τρεις αυτοί πυλώνες είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κρατήσουν στο πέρασμα των αιώνων τους πολίτες αυτού του νησιού στη γη των προγόνων τους.

Είναι σε όλους μας πολύ καλά γνωστό ότι οι οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι συνέπειες της κρίσης αγγίζουν όλους και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Τα παιδιά, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αφού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και γεγονότα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που όλοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας στους τομείς της αρμοδιότητάς μας, ώστε να αμβλύνουμε, στον βαθμό που αυτό μπορεί να είναι δυνατό, τις επιπτώσεις στα παιδιά. Νομίζω, θα συμφωνούσατε όλοι μαζί μου, ότι ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε δικά μας προβλήματα, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον που να διασφαλίζει την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Έχοντας, λοιπόν, αυτά υπόψη μας οι συνεργάτες μου και εγώ, τους τελευταίους μήνες έχουμε θέσει το θέμα αυτό σε ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι, με την έλευση των παιδιών την πρώτη μέρα στο σχολείο, θα υπάρχει η πληροφόρηση και θα είναι σε όλους γνωστές οι διαδικασίες για παροχή του προγεύματος σε όσους μαθητές έχουν πραγματικά ανάγκη. Ήδη η σχετική εγκύκλιος των τριών διευθυντών των βαθμίδων της εκπαίδευσης έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και για ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους τους. Κύρια έγνοια όλων μας εξακολουθεί να παραμένει η παραχώρηση του προγεύματος να γίνεται με μεγάλη διακριτικότητα και απόλυτη εχεμύθεια και με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας.

Η συνεργασία που μέχρι σήμερα είχαμε με όλους τους φορείς που έχουν εμπλακεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή την πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά ήταν στενή και τακτική. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να επαναλάβω ότι τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία αναγνωρίζουν την πολύτιμη προσφορά όλων και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και τους ευχαριστούμε θερμά, προσδοκώντας ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τώρα αρχίζει, ώστε η ανθρωπιστική αυτή αλυσίδα προσφοράς προς τα παιδιά μας να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η αλληλοβοήθεια και η συνεργασία σε αυτές τις περιόδους είναι πολύτιμες, αφού αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης είναι διαχρονικές και θα πρέπει να διέπουν κάθε μας ενέργεια.

Ανεξάρτητα από τον τομέα δραστηριοποίησής της, η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου, αφουγκραζόμενη τα μηνύματα των καιρών και τις ανάγκες της κοινωνίας, αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τη διαχρονική κοινωνική της προσφορά, αφού συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, μετά από δική της πρωτοβουλία, προσφέροντας το ποσό των €250.000. Με τη σημερινή εξαγγελία και παραλαβή της προσφοράς, θα ήθελα να εκφράσω προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και στον Γενικό της Διευθυντή τόσο τις δικές μου προσωπικές ευχαριστίες όσο και αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ευγενική αυτή χορηγία, η οποία ελπίζουμε να βρει και άλλους μιμητές. Η κοινωνία της Κύπρου αναγνωρίζει τη μέχρι σήμερα προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια προς το κοινωνικό σύνολο μέσα από την επιχορήγηση ποικίλων δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είμαι στη διάθεσή σας για υλοποίηση και άλλων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος που ως τελικό αποδέκτη θα έχουν το μέλλον αυτού του τόπου, που δεν είναι άλλο από τους μαθητές και τους νέους μας.

Η προσφορά του ΟΠΑΠ Κύπρου θα αξιοποιηθεί για την παροχή προγεύματος στους μαθητές σχολείων της υπαίθρου, δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης, σε όλες τις επαρχίες παγκύπρια, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο, αυτό θα διατεθεί για κάλυψη αναγκών μαθητών και της μέσης εκπαίδευσης. Να είστε σίγουροι ότι με τη δική σας συμβολή πολλά είναι τα παιδιά που θα νιώσουν χαρούμενα, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις κλείνω τον χαιρετισμό μου, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συναισθανόμενο την αξία της προσφοράς, θα την αξιοποιήσει πλήρως στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αλυσίδας παροχής προγεύματος στους μαθητές των δημόσιων σχολείων που χρήζουν οικονομικής στήριξης.