6/9/13

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ενέργειας για τα προγράμματα της Κυβέρνησης για τη χρήση φωτοβολταϊκών



Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποίαν παρουσίασε την πολιτική και τα προγράμματα της Κυβέρνησης για τη χρήση φωτοβολταϊκών.

Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρίσταντο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και το μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κ. Κύπρος Κυπριανίδης.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι τα σχέδια για χρήση φωτοβολταϊκών μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και έτσι να μειωθεί η τιμή του ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, είπε, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.

«Δίνουμε μεγάλη ώθηση στην πράσινη οικονομία», επισήμανε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε νε επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά».

Ερωτηθείς είπε ότι «η χρηματοδότηση των οικιακών μονάδων μάς έχει απασχολήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και εξετάζουμε τρόπους για συνεργασίες με τραπεζικούς οργανισμούς για να μπορέσουμε να προάγουμε αυτό το μέτρο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Δέσμευση όλων των αρμοδίων Υπουργών είναι η επίσπευση των διαδικασιών με τις σχετικές άδειες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να ενταχθούν και αυτά τα συστήματα στο συνολικό σύστημα ηλεκτρισμού. Για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές δεν απαιτούνται πολεοδομικές άδειες και συνεπώς αυτοί μπορούν να προχωρήσουν αμέσως με τα σχέδια».

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τα συμβόλαια που γίνονται με τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και με τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, είναι μακροχρόνια και δεσμευτικά. Την κατεύθυνση, την εποπτεία και την εκτελεστική αρμοδιότητα την έχει η Κυβέρνηση και η ΡΑΕΚ».

Πρόσθεσε επίσης: «Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας δεν υποκαθιστά την πορεία μας προς το φυσικό αέριο. Υλοποιούμε, όμως, τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και επιταχύνονται τα προγράμματα αυτά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα εξυπηρετηθούν και θα απαλλαχθούν από το φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε βάθος τριετίας θα εξοικονομήσουμε καύσιμα από τον ήλιο και την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας της τάξης των 40 εκ. ευρώ από αυτό το σχέδιο και 80 εκ. ευρώ από τα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο κάθε οικιακός καταναλωτής μετά την απόσβεση του συστήματος, δηλαδή σε 4-4,5 χρόνια, θα πληρώνει μόνο το 10% του ρεύματος που πληρώνει σήμερα».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «πέρα από την όσο το δυνατόν ενεργειακή αυτονόμηση μιας χώρας, έχουμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ρύπων και την εφαρμογή της στρατηγικής της χώρας για τις κλιματικές αλλαγές.

Η μείωση των ρύπων, πέρα από περιβαλλοντικά οφέλη, επιφέρει και οικονομικά οφέλη στο κράτος», κατέληξε.