24/9/13

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ



Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. στις Βρυξέλλες.


Τη Σύνοδο απασχόλησε κυρίως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με τη συζήτηση των σημείων που δεν είχαν συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Ιουνίου, και τα οποία αφορούσαν δημοσιονομικά θέματα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Κουγιάλης υπέβαλε πρόταση με την οποία πρότεινε την εξαίρεση όλων των παραγωγών που λαμβάνουν κάτω από 5000 ευρώ (έναντι του συμφωνημένου ποσού των 2000 ευρώ) από την ετήσια αποκοπή για σκοπούς διαχείρισης κρίσεων. Ταυτόχρονα, πρότεινε την κατάργηση της διαφοροποίησης των πληρωμών ανάλογα με το ύψος τους, καθώς και την ένταξη της κάλυψης των φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών κρίσεων από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων της ΚΑΠ. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη στους μικρούς παραγωγούς, να μειώσει το διοικητικό κόστος και να διασφαλίσει την ταχεία αντιμετώπιση των φυτοϋγειονομικών και των κτηνιατρικών κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν, επίσης, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αλλά και με τρίτες χώρες στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Ο κ. Κουγιάλης ζήτησε επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης της Ένωσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Αναφορικά με τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ και την επικείμενη Υπουργική Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Μπάλι τον Δεκέμβριο, ο κ. Κουγιάλης τόνισε τη σημασία της ύπαρξης μιας συνολικής αντιμετώπισης που να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο τις γεωργικές.

----------------------