25/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov. Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης,
ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου, ο Διευθυντής Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Είχα μια παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία είχα την ευκαιρία να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη ρωσική πρωτοβουλία να αποφευχθεί η εμπόλεμη κρίση στο θέμα της Συρίας και για πολιτική λύση του προβλήματος. Την ίδια ώρα είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαου για τη σταθερή και διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στα θέματα του Κυπριακού και ιδιαίτερα για τη στάση που τηρεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να πω ότι ανταλλάξαμε απόψεις για εκκρεμούσες διμερείς συμφωνίες. Φαίνεται ότι προχωρούν ικανοποιητικά και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν όσον αφορά την προετοιμασία, θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψή μου στη Μόσχα, όπως ήταν και η πρόσκληση του Προέδρου Putin».

Σε ερώτηση για το αν συζήτησαν οικονομικά θέματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Βεβαιότατα, ναι, είχαμε αυτή την ευκαιρία. Καταρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες που οφείλουμε στη Ρωσία για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ίδια ώρα να αναφερθούμε στην Κύπρο-Ρωσική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί για θέματα οικονομίας στην Μόσχα γύρω στις 7-8 Νοεμβρίου 2013. Ταυτόχρονα έχουμε μιλήσει και για τους υπόλοιπους τομείς συνεργασίας όπως η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, των πολιτιστικών σχέσεων, του τουρισμού και πολλά άλλα τα οποία αφορούν και ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

Τέλος, σε ερώτηση αν η Ρωσία παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά στο Κυπριακό ο κ. Αναστασίαδης είπε: «Αυτό το οποίο συζητήθηκε βεβαίως σε μεγαλύτερη έκταση - ήταν και ο χρόνος περιορισμένος - ήταν η ανάπτυξη των δικών μου πρωτοβουλιών όσον αφορά την έναρξη του νέου διαλόγου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πιθανότατα εάν αποφασιστούν θα δώσουν μία νέα δυναμική και οφείλω να πω ότι αυτό που εισέπραξα από τις δηλώσεις και τις συνομιλίες, είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει οτιδήποτε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων».