19/9/13

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γ. Λ. Ομήρου σε εκδήλωση για την Εβδομάδα Καρδιάς

Η αποψινή μας εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εβδομάδας Καρδιάς σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα τείνουν τις τελευταίες δεκαετίες να μετατραπούν σε πανδημία για τον πλανήτη, αγγίζοντας πλέον και τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών. Για τον λόγο αυτό από το 1999 καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι «καρδιαγγειακές παθήσεις» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθένειες των αρτηριών που ενδεχομένως αποβαίνουν μοιραίες, αλλά είναι επίσης θεραπεύσιμες και πιθανώς αποτρέψιμες. Συχνότερα εμφανίζονται με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειοπάθειας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν τέσσερα εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αφορούν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 48% όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, περίπου το 80% των περιστατικών πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατό να προληφθούν.

Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Οι διάφορες καταχρήσεις, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση των σχετικών συμπτωμάτων. Η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η τακτική άσκηση, η μείωση του άγχους, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μερικά από τα μέτρα πρόληψης που μπορεί ο καθένας μας να υιοθετήσει στη δική του καθημερινότητα.

Παράλληλα, η πρόοδος που σημειώνεται στις θεραπευτικές τεχνικές, καθώς και η βελτίωση των μονάδων εντατικής θεραπείας συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των διάφορων περιστατικών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν και για την Κύπρο τη μάστιγα της εποχής. Χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας πληρώνουν κάθε χρόνο με τη ζωή τους τον φόρο των καρδιοπαθειών. Η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με υπεύθυνο ερευνητή τον δρα Λοΐζο Αντωνιάδη, κατέδειξε ότι η ετήσια επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων στην επαρχία Λευκωσίας είναι εκατόν εξήντα οξέα ισχαιμικά επεισόδια ανά 100.000 κατοίκους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των ασθενών της μελέτης αυτής ήταν εντυπωσιακά χαμηλή σε σύγκριση με τη θνησιμότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημερινή εκδήλωση λοιπόν είναι μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση όλων μας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση του στόχου και της προσπάθειας της Καρδιολογικής Εταιρείας για προώθηση της γνώσης σχετικά με τις ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος προς όφελος των μελών της και του ιατρικού κόσμου γενικά, αλλά κυρίως του κοινού.

Από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, που είναι ο αναγνωρισμένος επίσημος επιστημονικός φορέας της Κύπρου στον τομέα της καρδιολογίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει πλήθος πληροφοριών και να ενημερωθεί σχετικά με τις επιστημονικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, τα επίσημα καρδιολογικά συνέδρια που οργανώνονται από την εταιρεία, τις διάφορες εκστρατείες πρόληψης καρδιοπαθειών. Αξίζει να αναφέρουμε και το επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει η εταιρεία από το 2007 με την ονομασία «KARDIA», στο οποίο δημοσιεύονται πρωτότυπες ιατρικές εργασίες.

Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση και σας διαβεβαιώ ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πάντα δίπλα σας στον αγώνα για πρόληψη και ενημέρωση.