2/9/13


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τη δεύτερη συμμετοχή της Κύπρου στους 7ους Αθλητικούς και Καλλιτεχνικούς Αγώνες της Γαλλοφωνίας οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Νίκαια της Γαλλίας από τις 7 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.


Η συμμετοχή της Κύπρου στους Διεθνείς Αγώνες της Γαλλοφωνίας απορρέει από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2006. Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά. Σε έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του το διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό.

Οι Αγώνες της Γαλλοφωνίας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, και διαρκούν περίπου δέκα μέρες. Πρόκειται για μια διεθνή αθλητική και καλλιτεχνική διοργάνωση, η οποία απευθύνεται σε αθλητές και καλλιτέχνες που προέρχονται από τα 77 κράτη - μέλη του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας. Οι Αγώνες διαφέρουν από άλλους παρόμοιου είδους, αφού πρόκειται για τους μόνους διεθνείς αγώνες μεγάλης εμβέλειας στους οποίους αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες παρουσιάζονται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες μπορούν να λάβουν μέρος ατομικά ή ομαδικά. Η επιλογή των αθλητών και των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες Γαλλοφωνίας βασίζεται στην εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους, και όχι στη γλωσσική.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιους τομείς θα συμμετάσχει η Κύπρος και έχει γίνει η τελική επιλογή των καλλιτεχνών και των αθλητών, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Επιτροπή των Αγώνων, σε ειδικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Επιτρέψετέ μου, κλείνοντας, να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας. Θερμές ευχαριστίες και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου που θα είναι ο χορηγός επικοινωνίας.