6/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για την πάταξη του εγκλήματος


Σε σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου με τα μέλη της Αστυνομίας, συζητήθηκε ο στόχος για δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης και αποφασίστηκε όπως κηρυχθεί ο πόλεμος κατά του εγκλήματος για τους επόμενους δύο μήνες.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν οι Αστυνομικοί Διευθυντές Επαρχιών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τμήματος Γ’, οι Βοηθοί Αστυνομικοί Διευθυντές, οι Υπεύθυνοι των ΟΠΕ κάθε επαρχίας, ο εκπρόσωπος στην Εθνική Αρχή Στοιχήματος, οι Υπεύθυνοι της ΥΣΕΑΠ, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων και του Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας.
Μετά το πέρας της συνάντησής τους, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Η σύσκεψη σήμερα έχει συγκληθεί με σκοπό να γίνει μια αξιολόγηση της δράσης της Αστυνομίας κατά του εγκλήματος. Έχουμε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης, εξαγγείλει αποφασιστική δράση κατά του εγκλήματος, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των συναφών δραστηριοτήτων του, όπως είναι τα καζίνο, το ηλεκτρονικό στοίχημα, τα παράνομα ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, οι επιχειρήσεις είσπραξης χρημάτων δια απειλών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες διακρίνονται από βία, εξοπλισμό, απειλές αλλά, κυρίως, το εύκολο κέρδος για τους συντελεστές αυτών των δραστηριοτήτων».
Η σημερινή αξιολόγηση και συζήτηση για τη μέχρι σήμερα πορεία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ιδίου, του κ. Υπουργού. «Εισήγησή μου και απαίτηση της Κυβέρνησης είναι η άμεση και αποφασιστική τακτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων» δήλωσε ο κ. Νικολάου.
«Γι’ αυτό», είπε, «έχουμε αποφασίσει όπως για δύο μήνες κηρύξουμε τον πόλεμο στην καταστολή του εγκλήματος, αποφασιστικά και χωρίς οποιουσδήποτε ενδοιασμούς, χωρίς οποιεσδήποτε αναστολές και κατά τρόπο που θα πάρουν όλοι το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κάνουμε πράξη αυτό που θα ονόμαζε κάποιος μηδενική ανοχή».
«Προγραμματίζουμε», συνέχισε, «συντονισμό των αρμόδιων κλιμακίων της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία και σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα είμαστε αποφασιστικοί κατά του εγκλήματος. Συνεπώς, εκείνο που για μας είναι ξεκάθαρο ως Κυβέρνηση και ως Υπουργού είναι ότι η Αστυνομία πρέπει να βγει μπροστά, η Αστυνομία πρέπει να ελέγξει το έγκλημα, και την ίδια ώρα να δώσουμε το μήνυμα στους συντελεστές του εγκλήματος ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες δεν μπορούν αν συνεχιστούν. Ο πολίτης πρέπει να νιώσει ξανά ασφαλής στον τόπο του».
Ερωτηθείς, τέλος, ως προς τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Η επιχειρησιακή δραστηριότητα θα είναι άμεση, μάλιστα αν είναι από αύριο. Δική μου απαίτηση είναι ότι οι σχεδιασμοί, η πληροφόρηση, θα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα και άμεση πρέπει να είναι και η δραστηριότητα. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί τέλος Σεπτεμβρίου ενώ ο ορίζοντας στόχου είναι ο επόμενος μήνας, ο Οκτώβρης».