25/9/13

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε το έργο του Υπουργείου κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης έδωσε, σήμερα, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου κατά τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στην αρχική του δήλωση ο δρ Πετρίδης είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών καθώς και το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα επηρέασαν και την παροχή υπηρεσιών υγείας, παρόλο που το επίπεδο υγείας στη χώρα μας, όπως τόνισε, εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά υψηλό και να συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτό των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Είναι γενικά παραδεκτό, ανέφερε, ότι η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μιας χώρας και είναι κατανοητό ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την υγεία, κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις και πολύ περισσότερο, αυτών που ζουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη κοινωνική πρόνοια.

Με τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, και έχοντας ως νέα στοιχεία την εφαρμογή του μνημονίου, την οικονομική λιτότητα, τη συγκράτηση των δαπανών για την υγεία και τη μη πρόσληψη νέου προσωπικού, το Υπουργείο Υγείας καλείται να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όσους τις έχουν ανάγκη. Για να το πετύχει αυτό, τόνισε, χρειάζεται να γίνουν τομές και να ληφθούν μέτρα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας είναι, όπως είπε, η προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένης φροντίδας υγείας, η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα και η ανάπτυξη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και τέλος, η εισαγωγή και προώθηση καινοτόμων διοικητικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Οι άξονες πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, δεν μπορεί να είναι άλλοι από την εφαρμογή του μνημονίου συναντίληψης, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, την ορθή διαχείριση και τον αποτελεσματικό έλεγχο, τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών υγείας μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες υγείας, ανέφερε ο δρ Πετρίδης, η Κύπρος συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας μειώθηκε από 5,6% το 2000 σε 3,1% το 2011, ενώ η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά τη γέννηση ανήλθε στα 79 και 82,9 έτη για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, καθιστώντας τη χώρα μας ως μια από τις χώρες με την υψηλότερη προσδοκώμενη διάρκεια ζωής, διευκρίνισε.

Ως προς την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως παρά την αύξηση προσέλευσης ασθενών κατά τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα, συγκρατώντας τις δαπάνες υγείας σε επιθυμητό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, από το 2011 οι πραγματικές δαπάνες κυμαίνονταν γύρω στα 600 εκ. ευρώ, με ποσοστό δημόσιων δαπανών γύρω στο 3,2% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τα επόμενα χρόνια, δηλαδή από το 2014 μέχρι το 2016, το Υπουργείο Υγείας καλείται να προσφέρει υπηρεσίες και να καλύψει τις ανάγκες του με μειωμένο προϋπολογισμό γύρω στο 12%, εξήγησε.

Ο δρ Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρόλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν, με ορθή διαχείριση και αποτελεσματικό έλεγχο, το Υπουργείο Υγείας θα πετύχει τον σκοπό του χωρίς να υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η ορθή διαχείριση και ο αποτελεσματικός έλεγχος, τόνισε, αποτελούν σύγχρονα εργαλεία στη διοίκηση και βοηθούν στην προώθηση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ορθής διαχείρισης των πόρων.

Ανέφερε μάλιστα ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το κάθε Υπουργείο, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να δημιουργήσει Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου η οποία θα διενεργεί συστηματικές επιθεωρήσεις, ελέγχους και έρευνες σε όλα τα Τμήματα, δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας και θα βοηθήσει στην εξάλειψη της κακοδιαχείρισης και στην πλήρη αξιολόγηση του έμψυχου και άψυχου υλικού.

Όσον αφορά τη Διαχείριση Ασθενών ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι διαδικασίες και ο αποτελεσματικός έλεγχος στις δαπάνες για ασθενείς που αποστέλλονται στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό καθώς και η αποστολή Κύπριων ασθενών στο εξωτερικό με το κοινοτικό καθεστώς (S2), ενώ θα υπάρξει εισαγωγή του συστήματος παραπομπής ασθενών από γενικό σε ειδικό ιατρό, γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα, με αποτέλεσμα οι ιατρικές ειδικότητες να είναι βαρυφορτωμένες, καθώς και εκπαίδευση γενικών ιατρών για αποφυγή άσκοπων παραπομπών στους ειδικούς ιατρούς.

Για τα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ο κ. Υπουργός, απαιτείται η βελτίωση της αξιοποίησης του διαθέσιμου χρόνου λειτουργίας των χειρουργείων, η έναρξη διαλόγου για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού, καθώς και η εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και στη μείωση του κόστους.

Σε ό,τι αφορά τη μηχανογράφηση σημείωσε πως αυτή αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, γιατί είναι ένα σύγχρονο εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας, στην προώθηση της διαφάνειας, στη συλλογή στατιστικών στοιχείων και στη διαμόρφωση σωστής πολιτικής για την υγεία.

Στο εξάμηνο που πέρασε, ανέφερε, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το Σύστημα Διαχείρισης Ιατρικής Εικόνας (PACS) στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, έγιναν αλλαγές σε όλα τα μηχανογραφικά συστήματα για την εισαγωγή των νέων τελών στα νοσοκομεία, προωθήθηκε η διασύνδεση του Αρχείου Πληθυσμού και του Λογισμικού Κωδικοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας, λειτούργησε η αυτόματη συνταγογράφηση εσωτερικών ασθενών στον Ουρολογικό Θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λειτούργησε η διαδικασία παραγγελίας φαρμάκων από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μηχανογραφήθηκαν οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και μπήκε σε λειτουργία το νέο μηχανογραφημένο σύστημα Επιδημιολογικής Μονάδας με σκοπό την καταγραφή πληροφοριών των λοιμωδών νοσημάτων για στατιστικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του μνημονίου επισήμανε πως η εφαρμογή των προνοιών του καθίσταται μονόδρομος. «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι αρχικές πρόνοιες του μνημονίου ήταν χειρότερες, αλλά μετά από πολλή προσπάθεια και αγώνα καταφέραμε να τις μετριάσουμε και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», τόνισε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τα τέλη που επιβλήθηκαν για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), τα φάρμακα και τις αναλύσεις, δεν αποσκοπούν στην είσπραξη μερικών εκατομμυρίων ευρώ αλλά στην αποφυγή της κατάχρησης και τη μείωση της πολυφαρμακίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από 1.8. 2013 μέχρι 15.9.2013, υπήρξαν κάποιες σημαντικές μειώσεις όσον αφορά στην προσέλευση εξωτερικών ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα ΤΑΕΠ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πρόσθεσε. Η οποιαδήποτε μείωση, τόνισε, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και θα αποβεί προς όφελος των ασθενών.

Ως προς την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο δρ Πετρίδης ανέφερε ότι αυτή συμπεριλαμβάνεται στις πρόνοιες του μνημονίου, αλλά αποτελεί στόχο και συνάμα στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας για τον λόγο ότι θα πετύχει παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, συγκράτηση των δημόσιων δαπανών με τη μείωση του κόστους και των υπερωριών, αύξηση της παραγωγικότητας και την ευελιξία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, μερική αυτονομία σε θέματα προϋπολογισμού, διαχείρισης προσωπικού, καθώς και προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να λειτουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχουν συσταθεί επτά ομάδες εργασίας οι οποίες επιτέλεσαν μέχρι σήμερα σημαντικό έργο.

Όσον αφορά τη διοικητική δομή των νοσοκομείων, ο κ. Υπουργός είπε ότι ζητήθηκε τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και οι πρώτες επαφές έγιναν την εβδομάδα που πέρασε.

Μια άλλη σημαντική υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε, είναι και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου 2013 και αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου και διάφανου κοινοτικού πλαισίου στο εσωτερικό της ΕΕ, το οποίο να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι ασθενείς να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά στη διασυνοριακή περίθαλψη και την επιστροφή των σχετικών εξόδων στους δικαιούχους.

Με την εφαρμογή της οδηγίας αυτής, πρόσθεσε, οι ασθενείς θα είναι σε θέση, στην περίπτωση της νοσοκομειακής περίθαλψης, να επιλέγουν τον παροχέα της υγειονομικής περίθαλψης, να απαιτούν επιστροφή των σχετικών δαπανών μετά την επιστροφή στη χώρα τους, να παρουσιάζουν συνταγές φαρμάκων οι οποίες εκδόθηκαν στη χώρα τους ή στη χώρα που έλαβαν θεραπεία για εκτέλεση σε οποιοδήποτε κράτος μέλος και τέλος, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια αλλά και το κόστος της φροντίδας που χρειάζονται μέσω των εθνικών σημείων πληροφόρησης. Για τον σκοπό αυτό έγινε σκληρή και συλλογική δουλειά, διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο και το Υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο να την εφαρμόσει, τόνισε.

Ο δρ Πετρίδης προέβη και σε εκτενή αναφορά για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία γίνεται πραγματικότητα αρχίζοντας τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2013 και με την οποία, όπως τόνισε, ευελπιστούμε να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε, παραχώρησε το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο (πρώην Νοσηλευτική Σχολή) για στέγαση της Ιατρικής Σχολής και ολοκλήρωσε το πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους κλινικούς ακαδημαϊκούς στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επιπρόσθετα, είπε, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με ιδιωτικά πανεπιστήμια για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όπως έχει ανακοινωθεί, σημείωσε, μέσα στις πρόνοιες του μνημονίου συναντίληψης περιλαμβάνεται και η υποχρέωση του κράτους για σταδιακή εφαρμογή ενός Σχεδίου Υγείας με χρονικό ορίζοντα το 2015. «Η αλλαγή του σημερινού συστήματος υγείας στην Κύπρο, το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του, είναι αναγκαία και το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο δρ Πετρίδης.