4/9/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου αναχωρεί αύριο για το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ανεπίσημη συνάντηση, οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα αναφορικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 στις Βρυξέλλες το οποίο θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τα θέματα της άμυνας και της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διεξάγονται στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Επιπλέον, αναμένεται ότι οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις εταιρικές σχέσεις της Ένωσης στον τομέα της ΚΠΑΑ, καθώς επίσης και για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ένωση στον τομέα της ασφάλειας.

Της Άτυπης Συνόδου θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνη Κάθριν Άστον, ενώ σε ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης των Υπουργών θα συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιθουανία ο κ. Φωτίου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian κατά την οποία θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου.