21/9/13

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στην 68η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο της «Υπουργικής Εβδομάδας», ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών και εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό των διμερών επαφών, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί χρονολογικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, της Γουατεμάλα, του Μαρόκο, της Γουιάνα, του Ιράκ, του Μαυροβουνίου, της Λιβύης, της Ελλάδας, της Ταϊλάνδης, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, του Ιράν, της Γεωργίας και της Αργεντινής. Θα πραγματοποιήσει επίσης επαφές με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Jan Eliasson, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την ενεργειακή διπλωματία, κ. Amos Hochstein.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και να εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, στο πλαίσιο και της πρόσφατης συμφωνίας για εγκαθίδρυση τριμερούς πλαισίου διαβουλεύσεων Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Όσον αφορά στις πολυμερείς επαφές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Ύπατη Εκπρόσωπο Βαρόνη Ashton, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τον Πολιτικό Διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ, στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας, στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, στο 8ο ετήσιο Υπουργικό δείπνο για τη Μέση Ανατολή που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης, καθώς και στο Διατλαντικό Δείπνο, όπου θα παρακαθίσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κασουλίδης θα λάβει μέρος, μεταξύ άλλων, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου θα απευθύνει και σχετικές ομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης θα είναι παρών στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας.

Στο πλαίσιο της εκεί του παρουσίας, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα έχει επαφές με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα παραχωρήσει επίσης συνεντεύξεις σε εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου.