27/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στη 17η ετήσια Χοροεσπερίδα Φιστικιού

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.00 μ.μ.

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτή την όμορφη κοινότητα. Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενή πρόσκληση που μου απηύθυνε το Κοινοτικό Συμβούλιο Μανδριών, δίνοντάς μου την ευκαιρία να συμμετάσχω σ’ αυτή τη σημαντική για την κοινότητά σας εκδήλωση, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της καλλιέργειας των φιστικιών.
Μια παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό.
Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή, δίνεται η ευκαιρία σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες, να γνωρίσουν και να γευτούν τον νόστιμο καρπό των φιστικιών της γης των Μανδριών. Γεγονός σημαντικό και ειδικότερα στις μέρες μας, όπου το νησί μας διέρχεται δύσκολες οικονομικές στιγμές, ενώ παράλληλα, τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεσή τους από ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία προώθησης των ντόπιων προϊόντων.
Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση του χωρίου Μανδριά με τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη η οποία οφείλεται στα εύφορα εδάφη που διαθέτει, στο αρδευτικό έργο του Ασπρόκρεμμου και κυρίως στην εργατικότητα και την αγάπη των κατοίκων του για την γεωργία. Οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί του είναι άξιοι συγχαρητηρίων αφού παρά το βάρος της προσφυγιάς κατάφεραν να επαναδραστηριοποιηθούν και να προοδεύσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει την κυπριακή γεωργία, αλλά και να την ενδυναμώσει, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο του κοινοτικού κεκτημένου. Ταυτόχρονα, τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνουν τη δυνατότητα στους φυστικοκαλλιεργητές να εκσυγχρονίσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές τους και την εμπορία του προϊόντος τους, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα τους με τα εισαγόμενα φιστίκια. Παράλληλα, το Τμήμα Γεωργίας έχει δημιουργήσει τη Μονάδα Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας με σκοπό να στηρίξει τους παραγωγούς μας με τεχνική καθοδήγηση και συμβουλές.
Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μανδριών για την διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης και να ευχηθώ όπως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ζήλο όπως και η δική σας που έγινε θεσμός. Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε μια ωραία βραδιά.