1/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη σε εκδήλωση για τον Άγιο Μάμα, στην Ξυλιάτου 01/09/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού σας Συμβουλίου να παρευρεθώ στην αποψινή ετήσια πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν του προστάτη του χωριού σας, Αγίου Μάμα. Πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές γιατί με την εξαιρετική τους πρωτοβουλία έχουν καταφέρει να συνδυάσουν στοιχεία της θρησκευτικής κατάνυξης με την λαϊκή μας παράδοση.


Παράλληλα, όμως, συγχαίρω όλους εσάς τους κατοίκους της κοινότητας Ξυλιάτου για το αξιοζήλευτο πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας που σας διακρίνει. Αυτό είναι και το μυστικό της δικής σας επιτυχίας, αλλά και της συνεχούς προόδου που διαπιστώνουμε εδώ στην κοινότητα σας. Eξάλλου, το αποδείξατε έμπρακτα όταν πριν περίπου 15 χρόνια η εκκλησία του Αγίου Μάμα καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά, και με τη βοήθεια όλων σας η εκκλησία αυτή αναστηλώθηκε. Από τότε, και κάθε χρόνο, εργάζεστε όλοι μαζί για την άρτια διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης, την οποία βλέπουμε συνεχώς να αναβαθμίζεται και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, ντόπιους, απόδημους της κοινότητας Ξυλιάτου, αλλά και προσκυνητές από την γύρω περιοχή. Με αυτή σας την πρωτοβουλία έχετε επιτύχει να συνδέσετε τη γιορτή του Αγίου Μάμα με την κοινότητα σας και να την κάνετε ξακουστή σε όλη την Κύπρο.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι για μας πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης και αποτελεί βάση για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η διατήρηση, η προβολή και η διάδοση της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι η βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, αποτελούν σημείο αναφοράς για τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας και επιβεβαιώνουν τις ακατάλυτες ιστορικές μας καταβολές. Είναι αυτές οι εκδηλώσεις που μας δένουν με τις ρίζες μας, που αναζωογονούν τις κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου και αποτελούν ταυτόχρονα πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Ζωντανεύει και προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο στα χωριά μας, η πολιτιστική μας παράδοση. Ταυτόχρονα, δίδεται την ευκαιρία στους απόδημους και στους φίλους της κοινότητας, αυτούς που οι δυσκολίες της ζωής και οι συγκυρίες του παρελθόντος ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον πανέμορφο τούτο τόπο, να ξαναβρεθούν με πρόσωπα φιλικά κι αγαπημένα και να θυμηθούν τον τόπο που έζησαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν. Να προσκυνήσουν και ν’ ανάψουν ένα κερί στον θαυματουργό Άγιο Μάμα.

Αγαπητοί φίλοι, τα αισθήματά μου είναι έντονα όταν επισκέπτομαι κοινότητες της υπαίθρου όπως η δική σας, που διαθέτει ένα ζηλευτό περιβάλλον με κεντρικό σημείο αναφοράς τον φράκτη και το μαγευτικό τοπίο που τον περιβάλλει. Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για πρόοδο και ανάπτυξη της υπαίθρου μας είναι αδιαμφισβήτητο. Ένα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με κάθε ευκαιρία, έχοντας ως βασική επιδίωξη μας την αντιστροφή του ρεύματος της αστυφιλίας. Είναι πεποίθησή μας πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός, γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες σε όσους το επιλέγουν να παραμένουν ή και να επιστρέψουν στους τόπους που γεννήθηκαν. Η παρουσία μου απόψε εδώ, μου δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, ιδιαίτερα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, πράττει και θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Σε αυτά τα πλαίσια, εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πάντα έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, εργαζόμαστε για την κατάρτιση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αμετάθετη επιδίωξή μας είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο, παρέχοντάς του τα μέσα να επαυξήσει τα εισοδήματά του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση.

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας και εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου κάθε επιτυχία στο σημαντικότατο έργο που επιτελεί.