26/8/13

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ



Δευτέρα, 26/8/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ




Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 25 και 26 Αυγούστου 2013. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ που υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2013, για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Κουγιάλης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Silvan Shalom. Οι δύο Υπουργοί χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης με πρώτο θέμα τη διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη των υδάτινων πόρων. Θα ακολουθήσει  σύντομα συνάντηση για θέματα ενέργειας. Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, το Μνημόνιο αυτό είναι ιστορικής αλλά ταυτόχρονα και μέγιστης πολιτικής σημασίας για τρεις βασικούς λόγους.  Πρώτο, ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, δεύτερο, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τρίτο, τερματίζει το ενεργειακό αδιέξοδο τόσο της Κύπρου, όσο και του Ισραήλ, θέμα για το οποίο δίδεται μεγάλη σημασία από το Ισραήλ. Πρόσθετα, η Κύπρος θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού εκτός από τα θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων μπορούμε να ωφεληθούμε και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, η γεωργία, η αλιεία και το εμπόριο.

Συγκεκριμένα, με τον κ. Shalom συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή   απόδοση των αφαλατώσεων, στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων και στη χρήση ανακυκλωμένου νερού για γεωργικούς σκοπούς, στην ασφάλεια υποδομών, όπως φραγμάτων και αφαλατώσεων, καθώς και σε άλλα θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες.
Παράλληλα ο κ. Κουγιάλης είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ κ. Yair Shamir, με τον οποίο συζήτησε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,
ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ