20/8/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε: «Μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τους φυλακισμένους και την υποβολή αιτημάτων αναφορικά με τη λειτουργία των φυλακών και αφού ψες αξιολογήθηκαν αυτά τα αιτήματα, ο διάλογος συνεχίστηκε σήμερα και, τελικά, οι φυλακισμένοι πείστηκαν να επανέλθουν στις εργασίες τους και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των φυλακών, χωρίς αυτοί να αποφεύγουν να σιτίζονται.

Είναι μια καλή και σημαντική εξέλιξη, διότι με αυτή την ενέργεια φαίνεται να επανέρχεται η αρμονική λειτουργία των φυλακών και καθιερώνεται μια νέα πρακτική συνεργασίας μεταξύ των φυλακισμένων, των δεσμοφυλάκων και της Διεύθυνσης των φυλακών, κάτι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

Εξετάζοντας τα προβλήματα γενικότερα στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, έχω συζητήσει μαζί με τον Υπουργό Υγείας την ενίσχυση του ιατρικού κέντρου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε οι φυλακισμένοι να τυγχάνουν της ανάλογης ιατρικής εξέτασης και νοσηλείας, όπως αυτή επιβάλλεται να υπάρχει στην κοινωνία των φυλακών».

Σε ερώτηση αν εννοεί και ενίσχυση με ψυχολόγους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καταφατικά.

Όσον αφορά τον διορισμό ποινικών ανακριτών, ο κ. Νικολάου είπε ότι «θα αναλάβουν να εξετάσουν τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν τόσο από την κατάσταση μεταχείρισης του αυτόχειρα όσο και από την κατάσταση που τον οδήγησε στη λυπηρή αυτή πράξη του». Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από τους ποινικούς ανακριτές να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, και αν εντοπισθούν θα καταλογιστούν».

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να του κατατεθούν πρόσθετα στοιχεία για τα επεισόδια που ακολούθησαν το θλιβερό αυτό γεγονός, στις 15 Αυγούστου, «για να δω τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τους φυλακισμένους οι δεσμοφύλακες». Δεν ξέρει, είπε, πότε θα ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα, δεν έχει προσδιοριστεί χρόνος, αλλά «να είστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια είναι να εξεταστεί κατά προτεραιότητα το όλο ζήτημα και η έρευνα να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται».

Ερωτηθείς είπε ότι οι ανακριτές είναι οι Αθανάσιος Σωκράτους και Μιχάλης Μιχαηλίδης, πρώην μέλη της Αστυνομίας.