29/8/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη



Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση προς τιμή της Ελένης Ιωσήφ, πρώτη γυναίκα αρχηγό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ελλάδας
(Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013, ώρα 19.00, στο Κτίριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας)


Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που απευθύνω σήμερα θερμό χαιρετισμό προς την Ελένη Ιωσήφ, τους οικείους της αλλά και σε όσους είχαν την ευγενή καλοσύνη να διοργανώσουν τη σεμνή αυτή τελετή προς τιμή της πρώτης γυναίκας αρχηγού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδας.

Η Ελένη, με τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και το άριστο ήθος της, έκανε το πανελλήνιο να μιλά με ενθουσιασμό για την πολλά υποσχόμενη μέλλουσα Αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, η οποία παρέλαβε την τιμημένη σημαία της σχολής της.

Τέτοιες επιτυχίες δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σύγχρονο περιβάλλον της έντονης ανταγωνιστικότητας, οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. Είναι θυσία πολύτιμου προσωπικού χρόνου, αφοσίωση και πίστη στο σκοπό, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Αυτοεκτίμηση αλλά και σεβασμός προς τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα και στηρίζουν τις προσπάθειες σου. Είναι επίγνωση του καθήκοντος και της υψηλής αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας ο κάθε νέος και νέα που αποδέχεται αυτοπροαιρέτως να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας.    
Η πρωτιά, από την άλλη, δεν είναι αυτοσκοπός. Η αξία της μειώνεται κατακόρυφα όταν πίσω της κρύβονται ιδιοτελή κίνητρα και πράξεις που τραυματίζουν το «ευ αγωνίζεσθαι». Όταν δεν υπάρχει η αποδοχή από τους συναδέλφους και τους υφισταμένους και η μοναχική πορεία προς την κορυφή, στερείται ανθρωπιάς και βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. 

Η δική μας Ελένη, εφάρμοσε τις αρχές και τις ηθικές αξίες με τις οποίες οι πρωτεύσαντες στεφανώνονται παράλληλα, με το αριστείο της ανθρωπιάς. Κατέβαλε τεράστια και ειλικρινή προσπάθεια με μοναδικά όπλα της τη θέληση και τον προσωπικό κόπο. Αξιοποίησε τις μεγάλες της δυνατότητες και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένειά της, τους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν αλλά και τη χώρα μας.

Στο πρόσωπο της αγαπημένης της μάνας, δίκαια αντικατοπτρίζεται η περηφάνια και η ικανοποίηση. Η χαρά κάθε ανθρώπου που βλέπει το παιδί του να ευδοκιμεί και να πρωτεύει. Να γίνεται αγαπητό και να αγκαλιάζεται από απλούς ανθρώπους, φορείς και οργανωμένα σύνολα. Από την Πολιτεία που σήμερα παρευρίσκεται και τιμά την Ελένη, εκφράζοντας την ευαρέσκειά της.  

Αγαπητή Ελένη,

Αγωνίσθηκες και κατάφερες να αποδείξεις σε όλους ότι σε μια εποχή που οι αξίες δοκιμάζονται, η προσπάθεια απαξιώνεται και η ανθρωπιά φθίνει, υπάρχει ακόμα θέση στην αξιοπρέπεια και στο όραμα. Η επιτυχία σου αντανακλά στον κάθε νέο μας και δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα στην κοινωνία μας. Υπόσχεται ένα ευοίωνο μέλλον για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας και δίκαια αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση. Σε συγχαίρω θερμά και σου εύχομαι κάθε επιτυχία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης, την Ελληνική Τράπεζα και το Δικηγορικό Γραφείο Χριστόδουλου Βασιλειάδη, για την ευγενή πρωτοβουλία να τιμήσουν την Ελένη Ιωσήφ για τη μεγάλη της επιτυχία.


Σημ. Τον χαιρετισμό εκφώνησε, εκ μέρους του ΠτΔ, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου.