28/8/13

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση του Δήμου Αγίου Αθανασίου «Μνήμες Κατεχομένων»


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τον πρέποντα έπαινο στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Αθανασίου για την οργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Η συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας αποτελεί επιτακτικό χρέος και «εκ των ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή. Η αναδρομή στην προδοσία του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής όπως και η διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας είναι μια διαδικασία οδυνηρή.

Πόνος και οδύνη είναι τα συναισθήματα όλων από αυτή την αναδρομή. Πονούμε όταν παρελαύνουν μπροστά μας σαν εφιάλτης τα δεινά της τραγωδίας της Κύπρου, η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων μας, οι καρτερικοί εγκλωβισμένοι μας. Πονούμε από τη συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών εδαφών και εστιών. Και αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς μας νεκρούς.

Όμως, όσος κι αν είναι ο πόνος, όση κι αν είναι η οδύνη μας, οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω. Και τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα.

Αλλά, ιστορική μνήμη σημαίνει ιστορική συνείδηση. Και ιστορική συνείδηση για μας τους Έλληνες της Κύπρου σημαίνει συνείδηση της αδιάσπαστης συνέχειας από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μια συνέχεια που ενισχύθηκε με τις θυσίες γενεών και διατηρήθηκε χάρη στο πάθος μας για ελευθερία και σταθερή πίστη στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα μας.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή αποτελούν πράξεις υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος διά πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση. Και χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Τριάντα εννέα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και οι μνήμες ολοζώντανες. Το προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον Εθνάρχη Μακάριο, η μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ανοίγει την κερκόπορτα στον καραδοκούντα Αττίλα.

Σήμερα, 39 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και το λαό της. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν μέχρι σήμερα. Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων και παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα. Παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με αποκάλυπτες και ιταμές απειλές που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει και δεν θα πτοηθεί από τις απαράδεκτες και έκνομες αυτές απειλές. Καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η Ε.Ε., θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.

Χρέος μας να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Με πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας. Ναι, με σωφροσύνη. Ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

Να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού, και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Οι μάρτυρες και ήρωες των αγώνων του λαού μας στέλλουν, από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες, το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. Μας δίνουν προσταγή αντίστασης για την ελευθερία και τη δικαίωση, για τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Χρέος μας να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Να κτίσουμε το καινούργιο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Από αυτή την εκδήλωση μνήμης των κατεχομένων στέλλουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή θα συνεχιστεί. Στέλλουμε ακόμα το μήνυμα ότι «ας μην λογαριάζουν λάθος» όσοι κακόπιστοι τρίτοι επενδύουν σε ατιμωτική συνθηκολόγηση και αποδοχή κακής λύσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο λαός μας δεν θα γονατίσει εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών. Θα υπερβεί την κρίση και θα ξαναζωντανέψει την οικονομία. Όπως και το 1974 μετά την τραγωδία όταν μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια ξαναδημιούργησε μια υγιή και ακμάζουσα οικονομία, έτσι και τώρα. Με αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων και δυνατοτήτων του λαού μας θα αποκαταστήσουμε συνθήκες ανάπτυξης προόδου και κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η οικονομική ισχύς είναι κορυφαία παράμετρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής διεκδίκησης των εθνικών μας δικαίων.

Σας απευθύνω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και εύχομαι συνέχιση των δημιουργικών σας πρωτοβουλιών.

Σημ: Την ομιλία θα διαβάσει ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης.