22/8/13

Επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στο Ισραήλ



Πέμπτη, 22/8/2013
Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 25 και 26 Αυγούστου 2013. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημόνιου Συναντίληψης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ που υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2013 για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

Το Μνημόνιο που υπογράφηκε είναι ιστορικής και μέγιστης πολιτικής σημασίας και θα ενισχύσει την γεωπολιτική θέση της Κύπρου. Για το λόγο αυτό η άμεση προώθηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κρίνεται απαραίτητη.

Ο κ. Κουγιάλης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, κ. Silvan Shalom, για συζήτηση θεμάτων στον τομέα της ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των υδάτων. Παράλληλα, προγραμματίζονται συναντήσεις σε  τεχνοκρατικό επίπεδο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία. Το Ισραήλ επενδύει μεγάλα ποσά στον τομέα της  ανάπτυξης και τεχνολογίας  των υδάτινων πόρων και είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επεξεργασίας νερού όπως είναι οι αφαλατώσεις και η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αστικών  λυμάτων.