7/8/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ

Τετάρτη, 7/8/2013
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Silvan Shalom, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ισραηλινός Υπουργός στην Κύπρο
. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως.

Ο κ. Κουγιάλης στη δήλωσή του ανέφερε: «Στη σημερινή συνάντηση μου με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, κ. Silvan Shalom είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των υδάτων. Όπως γνωρίζετε και οι δυο χώρες χαρακτηρίζονται από παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και διαθέτουν πολύ περιορισμένους φυσικούς υδάτινους πόρους.

Η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον τομέα της υδατικής ανάπτυξης και έχει σχεδόν καλύψει πλήρως την ανάπτυξη των φυσικών της υδάτινων πόρων. Η φίλη χώρα του Ισραήλ έχει και συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά στον τομέα της ανάπτυξης και τεχνολογίας των υδάτινων πόρων και είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επεξεργασίας νερού, όπως είναι οι αφαλατώσεις και η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.

Όπως γνωρίζετε, έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία στον τομέα των αφαλατώσεων αφού στις τρεις από τις τέσσερεις μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης που διαθέτει η Κύπρος έχουν εμπλακεί Ισραηλινές εταιρείες. Από σήμερα αρχίζει μια νέα συνεργασία στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία, η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση του Υδατικού Ισοζυγίου της Κύπρου εφόσον οι σταθερές ποσότητες ανακυκλωμένου νερού που θα παράγονται θα τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης. Έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει και συναντήσεις, δύο φορές το χρόνο σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.

΄Εχουμε εντοπίσει, επίσης, άλλα θέματα στα οποία υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία και αυτά περιλαμβάνουν την υλοποίηση έργων, ερευνητικών προγραμμάτων, διαχείριση της ζήτησης, κ.λπ.

Η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και είμαι σίγουρος ότι αυτή θα είναι η απαρχή πολλών νέων συνεργασιών στο μέλλον.

Παράλληλα, θέλω να αναφερθώ στο μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογραφεί αύριο από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, κ.κ. Λακκοτρύπη, Shalom και Μανιάτη. Αυτό το μνημόνιο είναι ιστορικής αλλά ταυτόχρονα και υψίστης πολιτικής σημασίας γιατί είναι το πρώτο που υπογράφεται ανάμεσα στις τρεις χώρες».


Από την πλευρά του ο κ. Shalom χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ παραγωγική η οποία καταδεικνύει τις καλές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα κάναμε μέχρι τώρα. Αναφορικά με τα θέματα του νερού, το Ισραήλ θα ήθελε να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί. Το Ισραήλ είναι μια χώρα με ημίξηρο κλίμα και εξαιτίας αυτού έπρεπε να βρούμε πολλούς τρόπους στο πως διαχειριζόμαστε το νερό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μια ισραηλινή εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ, φτιάχνοντας έργα.


Έχω προσκαλέσει τον Κύπριο Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και την αντιπροσωπεία του να επισκεφθούν το Ισραήλ στο εγγύς μέλλον και να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από εξαμηνιαίες συναντήσεις – μια φορά στη Λευκωσία και μια στην Ιερουσαλήμ – ούτως ώστε να ανταλλάζουμε πληροφορίες, να προβαίνουμε σε ανταλλαγή ειδικών και καθηγητών Πανεπιστημίων και να συζητάμε για το ανακυκλωμένο νερό, για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και για την ασφάλεια των υδάτων.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο αυτές της μέρες – παρόλο που η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τρομοκράτες – όπως πολλές χώρες επενδύουν στη διασφάλιση του νερού από τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ θα επιθυμούσε να βοηθήσει την Κύπρο μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του, όπως κάνει και με πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Αύριο, πρόκειται να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συναντίληψης με τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας. Είναι μια ιστορική στιγμή, συμβαίνει για πρώτη φορά και ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών. Αύριο θα μιλήσουμε για θέματα ενέργειας. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ δείχνει ότι δεν μιλάμε μόνο για το νερό, αλλά επίσης για γεωπολιτικά, στρατηγικά και πολιτικά θέματα».

---------------------------------------